La mulţi ani, Arcadie Suceveanu!

Arcadie-Vasile Suceveanu s-a născut la data de 16 noiembrie 1952 în satul Suceveni, raionul Hliboca (Adâncata) din regiunea Cernăuți (astăzi în Ucraina), în familia lui Vasile și Catrina Sucevan. După studiile efectuate la Școala de 8 ani (1959-1969) și la Școala Medie din Carapciu pe Siret (1969), a urmat cursurile Facultății de Filologie, secția Limba și Literatura Română din cadrul Universității de Stat din Cernăuți (1969-1974).

După absolvirea facultății, a lucrat ca profesor de limba și literatura română în satul Horbova din raionul Herța (1974-1979) și apoi ca redactor și redactor-șef la Editura "Literatura artistică" din Chișinău (1979-1990), devenită ulterior Editura Hyperion. A fost ales apoi ca vicepreședinte executiv al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (din 1990); secretar și apoi președinte (din 2005) al Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România.Din 2010, este președinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.


A debutat ca poet în anul 1968 cu versuri închinate mamei, în "Zorile Bucovinei". În versurile sale se remarcă printr-un cadru vast al asociațiilor, prin dinamismul imaginilor. Prin scris se întoarce mereu cu gândul la Bucovina. Pe lângă volume de versuri, a mai publicat eseistică, cărți pentru copii și abecedare. Este foarte apreciat și pentru cărțile destinate copiilor: "ȘTIUca la școală", "Dacă vrei să fii Columb", "Poezii de seama voastră", "Filmul copilăriei", "Rața și Arhimede (când suntem) copii" ș.a.

De asemenea, a mai publicat cronici literare, eseuri și a tradus din poezia ucraineană și rusă. Selecții din versurile sale sunt incluse în antologii de poezii din România, Suedia, Ucraina, Rusia, Turcia, Macedonia, Franța, Belarus și Italia Biografie a lui Arcadie Suceveanu și câteva poezii ale sale

Arcadie Suceveanu este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru-fondator al PEN-Clubului din Moldova.

A publicat peste 20 de volume de poezie, eseistică, cărți pentru copii, abecedare.

Scriitorul a fost distins cu numeroase premii pentru activitatea literară. 

Anna Casian-Musteață
Foto - google.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu