Oamenii merg la ”Balul Brazilor de Crăciun” și distrug brazii expuși

Nata Albot, inițiatoarea proiectului ”Balul Brazilor de Crăciun”, a postat pe pagina sa de facebook un mesaj pentru toți vizitatorii Muzeului Național de Istorie. Aceasta susține că unii oameni tratează cu nesimțire brazii expuși, distrugându-i. De asemenea, Nata Albot vine cu o rugăminte:

Dedic această postare celor care vor mai merge la Muzeul Național de Istorie. Avem la Muzeu câțiva voluntari care supraveghează expoziția brazilor noștri și care cu amărăciune îmi transmit cu câtă nesimțire unii oameni deteriorează brazii noștri. Părinții își lasă copii cu bună știință să-i rupă, să strice, ba chiar și adulții fac asta. Suntem nevoiți să chemăm autorii brazilor, să-i rugăm să revină la muzeu, să repare, să mai aducă elemente și piese întregi. Acești viitori artiști ai noștri se obișnuiesc cu gândul că publicul din Moldova nu e făcut din oameni ci din maimuțe. Să creezi pentru maimuțe nu e interesant, ele nu au mari pretenții.

Vara aceasta la Lavender Fest am văzut cum lumea se purta cu tufele de levănțică, rupte cu tot cu rădăcină din pământ și aruncate în port bagaj, justificând că nu degeaba au plătit biletul.

Eu înțeleg că un popor nu se civilizează în cîțiva ani, și să distrugi e mai simplu decât să creezi, dar vă rog, tare vă rog, conștientizați, o dată și pentru totdeauna, că viața noastră va deveni mai bună, lumea noastră va deveni mai frumoasă și curată, nu când va fi răstignit Plahotniuc, ci când vom scăpa de mentalitatea sovietică de așteptare a ciobanului care să ne aducă salvarea, încetați să dați vina pe tot restul lumii numai nu pe noi pentru eșecurile noastre, când vom înceta să rupem, murdărim, ignorăm ce nu-i al nostru și vom începe să manifestăm grijă, empatie, toleranță, bunătate față de restul lumii. Eu nu mă aștept să ne schimbăm pea mult noi, adulții, dar eu tare, tare vreu să ne salvăm măcar prin copiii noștri. Și, mai ales vă rog, nu rămâneți indiferenți atunci când vedeți că cineva distruge ceva. Reacționați, ripostați, atenționați. Cele mai multe lucruri urâte se fac din cauza sentimentului că vor rămâne neobservate și nepedepsite. Nu stați deoparte când se întâmplă ceva urât, reacționați. Vă mulțumesc.” – a scris Nata Albot.

Balul Brazilor de Crăciun se desfășoară între 20 noiembrie – 10 decembrie curent, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Vizitatorii au aocazia să admire peste 50 de brazi, expuși aici, dar și să-i liciteze.

Anna Casian-Musteață
Foto - Klumea


Un comentariu:

  1. Cultura moldovenilor lasa de dorit. Ar trebui probabil sa mai treaca inca un secol ca sa ajungem si noi macar la nivel european.

    RăspundețiȘtergere