Pictorului Dmitri Peicev i-a fost oferit premiul mare al expoziției – concurs “Autumnala 2015”

Tradițional, în fiecare an, la Centrul Expoziţional "Constantin Brâncuşi" are loc vernisarea expoziției-concurs “Autumnala 2015” și decernarea premiilor pentru cele mai bune lucrări ale anului.

Anul acesta, premiul mare i-a revenit pictorului Dmitri Peicev pentru lucrarea „Dolna. Toamna” și i-a fost înmânat de către viceministrul în exercițiu al Culturii Gheorghe Postică . 

În cadrul evenimentului au fost decernate și alte premii. Astfel, premiul pentru excelenţă a fost acordat artistului plastic Vladimir Palamarciuc, pentru întreaga activitate în creaţia artistică. Premiul pentru Tineret i-a revenit lui Ruslan Roşca, iar premiul pentru genurile artelor plastice după cum urmează: pictură – Gheorghe Şoitu, sculptură – Mihai Damian, artă grafică – Anatol Danilişin, artă decorativă – Virgil Tecuci şi critică de artă – Tudor Stavilă. 

Expoziția-concurs „Autumnala 2015” a obţinut statutul de concurs din anul 2005 și este organizată de Ministerul Culturii al Republicii Moldova în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova. Juriul este constituit din membrii ai Consiliului Uniunii Artiştilor Plastici, iar  preşedintele juriului ediției actuale este pictorul Liviu Hâncu. 

În acest an Expoziţia „Autumnala 2015” însumează 150 de lucrări de artă plastică, realizate de 130 de autori și expuse în perioada 26 noiembrie - 13 decembrie la Centrul Expoziţional "Constantin Brâncuşi".

Artistul de origine bulgară Dmitri Peicev s-a născut la 19 mai 1943 în sudul Basarabiei, în s. Burgugi, comuna Arţîz (în prezent reg. Odesa, Ucraina). Între 1964-1970 îsi face studiile la Şcoala republicană de arte plastice “I. Repin” (în prezent Colegiul Republican de Arte Plastice “Al. Plămădeală”), apoi urmează Facultatea de Design Poligrafic la Institutul de Poligrafie din or. Moscova. În anii ‘70 activează în calitate de profesor şi participă intens la diverse tabere de creaţie, iar deja in 1976 organizează prima expoziţie personală în incinta Casei Uniunii Scriitorilor din Moldova. Dupa aceasta au urmat numeroase expoziţii personale şi de grup care s-au desfaşurat în ţară şi străinătate (România, Bulgaria, Rusia, Italia etc.).

Între premiile şi distincţiile artistului se numără Medalia de aur la expoziţia de pictură sovietică în Japonia (1987) pentru lucrarea “Portretul dirijorului Şt. Andronic”; Premiul UAP din România în cadrul “Saloanelor Moldovei” – pentru lucrarea  “Portretul Larisei Surdu” (1992); Medalia Meritul Civic (1996); Premiul UAP din Moldova  pentru pictură (2005); Premiul de excelenţă al UAP din Moldova (2006); Premiul II pentru “Portretul lui A. Drobaha” în cadrul “Saloanelor de primavară” UAP din Moldova (2007).


Anna Casian-Musteață
Foto – google.com


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu