Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” împlinește azi 23 de ani de activitate

Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” a fost fondat la 27 noiembrie 1992. Încă de la înfiinţare este conceput ca fiind un teatru pentru copii cu specific naţional, având scopul de a prezenta spectacole în graiul românesc.

La baza acestei idei a  fost  Victor Ştefaniuc, cu susţinerea primului Primar de Chişinău Nicolae Costin, aducând în faţa celor mari şi mici spectacolele de început „Ivan Turbincă” şi „Evoluţie”, care s-au înscris perfect în spaţiul artei păpuşăreşti moderne.

Pe 21 februarie 2010, Colectivul  Teatrului " Guguta" a pierdut în persoana lui Victor Ștefaniuc un prieten, un om deosebit cu sufletul deschis  "dedat întru totul copiilor" .

Din 9 aprilie 2010, în funcţia de director artistic al Teatrului Municipal de Păpuşi „Guguţă” este numită dna Gabriela Lungu, actriţă a Teatrului Municipal de Păpuşi „Guguţă”, Maestru în Arte, conferenţiar universitar.

Pe parcursul activității, Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” a obținut numeroase performanțe, printre care:
 1992 - Laureat al Festivalului Internaţional de Păpuşi din Constanţa şi al Festivalului Internaţional de Teatru "Euromarionete'92" din Arad, România.
1994 - Medalia de Aur pentru spectacolul  " Hîrzobul " la Festivalul Umorului "Constantin Tanase" din Vaslui, Premiul " Vasilache " la Gala Internaţională a Recitalurilor Păpuşăreşti, Botosani, România.
1995 - Premiul II pentru spectacolul " Guguţa ", Gala Internaţională a Recitalurilor Păpuşăreşti, Galaţi, România.
1996 - Laureat al Festivalului Internaţional de Marionete din Belfort, Franţa.
1998 - Laureat al Festivalurilor Internaţionale de Marionete din Ronchin, Lille si Belfort, Franţa.
2000 - Membru titular al UNIMA, Laureat al Festialului Mondial al Teatrelor de Păpuşi din Cluj-Napoca, România si Mîtişci, Ucraina.
2001 - Trofeul Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi din Taipei, Taiwan: Laureat al Festivalurilor Internaţionale din Mîtişci, Rusia, Silistra, Plovdiv si Sofia, Bulgaria.
2004 - Laureat al Festivalurilor Internaţionale ale Teatrelor de Păpuşi din Cluj-Napoca, România si Mîtişci, Rusia.
2006 - Laureat al Festivalului Internaţional de Marionete  "Gulliver" din Galaţi, România.
2007-2011 - Laureat al Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi din Ivano-Frankovsk, Ucraina.
2008 - Laureat al Festivalului Internaţional de Animaţie "Gulliver" , Galaţi, România, Diplomă " Pentru conservarea valorilor românesti în context internaţional".
2010-2011 - Premiul pentru cea mai buna muzică, Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi din Galaţi, România. 
2011 - Diplomă "Gulliver", Festivalul Internaţional din Galaţi, România, Laureat al Festivalului Internaţional din Soci, Rusia.
2012 - Laureat al Festivalurilor Internaţionale ale Teatrelor de Păpuşi din Belfort, Franţa, Hmelniţk, Ucraina, si Alba-Iulia, România.

În anii 1998, 2000, 2002, 2004, 2007, 2009, 2012, la Teatrul ”Guguță” s-a desfășurat Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi " Sub căciula lui Guguţa". 

Teatrul Municipal de Păpuți "Guguță", organizează în fiecare sâmbătă și duminică, cu începere de la ora 11.00, spectacole extraordinare - întâlniri de neuitat cu eroi din poveste, cadouri și surprize pentru fiecare. 

Anna Casian-Musteață
Sursa  text și foto – Teatrul Guguță

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu