Azi se împlinesc 130 de ani de la nașterea lui Daniel CiugureanuPe data de 9 decembrie 2015 se împlinesc 130 de ani de la nașterea lui Daniel Ciugureanu.

Daniel Ciugureanu s-a născut în anul 1885 în Șirăuți. A fost fiul preotului Alexandru Ciugureanu și al profesoarei Ecaterina Ciugureanu. Făcând parte dintr-o familie de intelectuali, de timpuriu și-a dat seama de rostul cărții. Învățătura a început-o în familie, studiile primare le-a făcut în satul natal, cele secundare în orașul Bălți și la Seminarul Teologic din Chișinău. Apoi a studiat la facultatea de Medicină a Universității din Kiev, unde a susținut și doctoratul în științele medicale. A practicat chirurgia la spitalele din Chișinău (la spitalul Regina Maria), Hâncești, Vorniceni și București (la spitalul Cantacuzino).

A fost un politician român basarabean, prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești și ministru fără portofoliu în patru guverne ale României.
Pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Țării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești. Consiliul Director a fost dizolvat și a fost înlocuit de Consiliul de Miniștri, iar ca prim-ministru al noii republici a fost numit Daniel Ciugureanu. După Unire a fost ministru fără portofoliu, reprezentând Basarabia, în patru guverne în perioada 9 aprilie 1918 - 30 noiembrie 1919.

Daniel Ciugureanu a publicat alături de Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, Vasile Goldiș, Simion Mehedinți, Dimitrie Gusti, Onisifor Ghibu și alții. Publică mai  mult în reviste pentru probleme sociale și economice, una din ele fiind revista “Societatea de mâine“, editată între 1925 -1930.

Daniel Ciugureanu a progresat și profesional ca medic chirurg, ajungând medic primar la spitalul “Regina Maria” din Chișinău (1927) și medic primar la spitalul “Ion Cantacuzino” din București (1933). În 1942 este mobilizat la război ca medic militar în grad de capitan. Monitorul oficial din ianuarie 1942 confirmă acest lucru. A salvat multe vieți omenești activând în calitate de chirurg chiar pe front. A terminat cariera de medic militar în 1945 cu gradul de colonel. S-a pensionat în 1946.

Din biblioteca, arhiva familiei și manuscrisele prim-ministrului Daniel Ciugureanu a rămas foarte puțin. Arhiva personală a fost distrusă și practic totul a dispărut fără urmă.


Anna Casian-Musteață
Sursa – wikipedia.org
Foto – google.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu