Azi marcăm Ziua Națională a Actorului

În tot spațiul românesc, pe data de 27 decembrie este sărbătorită Ziua Naţională a Actorului.  Această cohortă artistică îşi dedică sufletul şi inima în numele spectatorului, confundându-se în roluri, pentru a ne descoperi adevăruri veșnice, valabile atât pentru societatea noastră, cât și pentru întreaga umanitate în general.  

Lumea artistică autohtonă de la noi este bogată în talente şi valori profesionale, oferindu-ne nume magistrale
precum: Victor Gherlac, Ion Ungureanu, Mihai Volontir, Valentina Izbeșciuc, Dumitru Caraciobanu,  Svetlana Toma, Dumitru Fusu, Ecaterina Malcoci, Eugenia Todoraşcu, Victor Ciutac, Grigore Grigoriu, Domnica Darienco, Sandri Ion Şcurea, Ilie Todorov, Ninela Caranfil, Petre Baracci, Alexandru Grecu, Mihai Curagău, ca să pomenim doar o parte din ei. Menirea acestei meserii este păstrată cu sfințenie de către tinerii actori de la teatrele naționale, care, prin prestația lor scenică, ridică profesia de actor la cele mai înalte culmi. Printre aceștia se numără: Petru Vutcărău, Ala Menşicov, Andrei Sochircă, Silvia Luca, Petru Oistric, Igor Caras,  Doriana Talmazan, Daniela Burlaca și alții.

În Republica Moldova sunt atestate 19 teatre profesioniste, în care activează 1570 de actori.

Ideea de a marca ziua actorulu are o istorie veche şi interesantă. În anul 1816 a fost prezentată şi interpretată de actorii romăni pe scena teatrului din oraşul Iaşi pentru prima dată în limba română o piesă în prelucrarea scriitorului G.Asachi. Mai apoi, în anul 1836 în acelaşi oraş a fost înfiinţată prima şcoală de arte dramatice, iar în anul 1849 s-a deschis Teatrul Naţional la Iaşi. De atunci a devenit o tradiţie, ca la 27 decembrie în arealul românesc să fie marcată ziua actorului. În Moldova dintre Prut şi Nistru această zi este sărbătorită după ce poporul basarabean şi-a primit declaraţia de independenţă din anul 1991 şi este marcată de către oamenii de creaţie, UNITEM, în cadrul instituţiilor de învăţământ specializate, în casele de cultură, în teatre.

Anna Casian-Musteață
Sursa - biblioteca de arte, mc.gov.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu