Biblioteca Națională a lansat biobibliografia consacrată celei de-a 60-a aniversări a pictorului Tudor Zbârnea

Pe data de 29 decembrie 2015, în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei a avut loc lansarea biobibliografiei pictorului Tudor Zbârnea, director general al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Evenimentul a fost consacrat celei de-a 60-a aniversări a maestrului Tudor Zbârnea. Lucrarea a fost editată de Biblioteca Națională a Republicii Moldova. 

În mesajul de felicitare, ministrul în exercițiu al Culturii Monica Babuc a menționat că, Tudor Zbârnea reușește să fie în viața culturală ca un pilon al culturii naționale, atitudinea lui față de oameni fiind una plină de respect.

“Consider că această biobibliografie apărută la Biblioteca Națională într-o variantă extrem de elegantă ce îl caracterizează pe pictorul Zbârnea, vine să certifice că avem printre noi o mare personalitate culturală în Republica Moldova”, a mai remarcat oficialul.

Tudor Zbârnea este absolvent al Colegiului Republican de Arte Plastice "Alexandru Plămădeală" şi al Universității de Arte "George Enescu", Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, secţia pictură, clasa profesorului Corneliu Ionescu. De la debutul din anul 1984 a organizat 30 de expoziţii personale şi a participat la peste 300 de expoziţii reprezentative de artă contemporană în diverse muzee şi galerii din Moldova, România şi străinătate. Pe parcursul carierei sale artistice reprezintă Republica Moldova în străinătate în cadrul multiplelor Simpozioane şi Saloane Internaţionale de Artă, unde se distinge printr-un puternic discurs pictural individual (Belgia, Belarus, Cehia, Cipru, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Italia, Lituania, Olanda, România, Rusia, Slovacia, Turcia, Ucraina). Concomitent este iniţiatorul şi curatorul unei importante manifestări culturale vizuale de anvergură organizate în Moldova - Bienala Internațională de Pictură, Chișinău, manifestare în cadrul căreia expun artiști din peste 30 de țări. În cadrul unor concursuri naționale și internaționale Tudor Zbârnea a fost distins cu numeroase premii și mențiuni. Lucrările artistului se păstrează atât în multiple muzee şi colecţii publice de stat din ţară şi străinătate: China, Belarus, Franţa, Italia, Kârghistan, România, Slovacia, Turcia, cât și în colecții private în Australia, Armenia, Austria, Belgia, Franţa, Italia, Germania, Olanda, S.U.A., Slovacia, Rusia, Venezuela, Israel, Turcia, Finlanda, Cipru, Lituania.  
0 comentarii:

Trimiteți un comentariu