Creștinii ortodocși îl sărbătoresc azi pe Sfântul Apostol Andrei Cel dintâi chemat

Andrei (trecut la Domnul la 30 noiembrie , anul 60, Patras, Grecia) a fost unul dintre Apostolii lui Iisus Hristos, Frate cu Simon Petru, apostol și el. 

Andrei a fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Iisus. Andrei l-ar fi dus pe fratele său Simon Petru la Iisus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia (Evanghelia dupa Ioan 1,35-42). De aici provine caracterizarea lui Andrei ca „cel dintâi chemat”. În enumerările apostolilor (Mt 10,2, Mc 3,18, Lc 6,14, F. Ap. 1,13) Andrei este menționat mereu între primii patru. Cu toate acestea, nu se numără printre cei trei pe care Iisus i-a tratat în anumite situații ca pe cei mai apropiați ai săi (Petru, Iacob și Ioan).

Conform Evangheliei după Ioan cei doi frați, Simon Petru și Andrei, erau originari din Betsaida, de pe malul lacului Ghenizaret. Aveau casă în Capernaum și erau de meserie pescari.

Numele Andrei provine din limba greacă veche.  

După învierea lui Isus și Pogorârea Duhului Sfân, apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim, începând formarea Bisericii. La Sinodul Apostolic care a avut loc în jurul anilor 49-50 d.C. la Ierusalim, apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide unde va merge fiecare. În Tradiția Bisericii Apostolului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea). Mai întâi, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi a continuat misiunea de propovăduire a evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi.

În jurul anului 350 împăratul Constanțiu al II-lea duce moaștele Sfântului Andrei la Constantinopol și le așează în Biserica Apostolilor, unde se află până în anul 850, când împăratul Vasile I Macedonianul dă locuitorilor din Patras capul Sfântului. În anul 1208, în timpul Cruciadei a patra, moaștele Sfântului sunt duse la Amalfi, în apropiere de Napoli. În 1462 au fost duse la Roma, iar în secolul al XV-lea papa Pius al II-lea le-a mutat în Catedrala Sfântului Petru din Roma. În anul 1964 capul Sfântului Andrei   a fost înapoiat bisericii din Patras.

Sfântul Apostol Andrei este considerat patron al Scoției, al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei. De asemenea, este patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge, Patras, etc.

Deoarece era pescar, sfântul Andrei este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor. În România este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri. Conform Tradiției Bisericii sorții au căzut pentru Sfântul Apostol Andrei sa meargă în părțile Mării Negre și cunoscute pe vremea aceea ca Scythia. După cucerirea romană din anul 46 d.Hr. aceasta este inclusă în Moesia Inferior. În lucrarea "Despre apostoli" a lui Hipolit Romanul se arată că Sf. Andrei a predicat sciților și tracilor, alăturarea celor două popoare arătând că Scythia Minor (Dobrogea), aflată lângă Tracia, a fost creștinată. Deasemenea Sf. Ap. Pavel cu două secole înainte, în Epistola către Coloseni, spune că și sciții au auzit cuvântul lui Dumnezeu (Coloseni, 3,11). Sf. Andrei a murit ca martir în Ahaia, la Patras.

Sfântul Andrei mai este cunoscut, îndeosebi în Transilvania, și cu numele de Sântandrei.

Anna Casian-Musteață
Sursa - wikipedia

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu