Cult Art life prezintă 11 autori de cărți care au debutat în anul 2015

Anul 2015 a fost unul productiv pentru literatura din Republica Moldova. Au avut loc târguri, expoziții, dar și multe lansări de carte. Astfel, mulți tineri scriitori și-au făcut debutul în acest an, lansându-și lucrările și  fiind citiți nu doar la noi în țară, ci și peste hotare, mai ales în România.
Tatiana Țîbuleac – o perioadă a fost jurnalistă la un post de televiziune din Republica Moldova, iar din 2007 este stabilită la Paris. A scris ”Fabule moderne” - prima ei carte. „Cartea, deși este a mea, nu este a mea. Ea aparține oamenilor care și-au deschis sufletul în fața unei străine. Eu nu am făcut decât să le ascult poveștile”, susține autoarea.

Zina Zen (pseudonim) – a debutat în 2014 cu cartea „paraLELE”, editura Cartier, alături de Vica Demici. ”It’s complicated” este cea de-a doua carte a sa – ”un volum de stări și rime. Pentru orice vârstă, orice oră de zi sau noapte. Este, deopotrivă, răspuns și întrebare. Adresată întregii lumi, propriei minți și inimi, unei singure persoane - celei noi, proaspăt intrate în viața noastră, sau celei vechi, aceleiași, de atâta amar de vreme.  ”It’s complicated” e pentru femeile care caută un cuvânt potrivit pentru un moment, o trăire, o stare. Dar și pentru bărbații care nu știu să înțeleagă femeia - femeia, în general; femeia lor, de acasă; femeia altui bărbat... Femeia”. Cartea conține pozele fotografului Victor Garștea.

Nata Albot – a lansat la sfârșitul lunii mai o carte de bucate intitulată "Moldova din bucătăria mamei mele". Cartea conține 90 de rețete culinare, dar și poze de la evenimentele organizate de ea la Chișinău și Montreal, acolo unde promovează tradițiile moldovenești. ”Oricât de ciudat ar părea, această carte de rețete de la mama s-a născut doar atunci când m-am mutat peste ocean, departe de familia mea. Neavând la Montreal nici un ajutor în bucătărie, m-am pomenit copleșită de grijile gătitului și căutatului de rețete, care ne făceau dorul de casă mai ușr de suportat. Sugestia a venit de la noua mea prietenă Lidia Barreiros, o fotografă din Brazilia, stabilită de mai mulți ani la Montreal”, scrie Nata pe blogul său.

Zina Bivol – ,,Meșterul de dantele" este cartea de debut a scriitoarei. Este membru al Salonului literar-artistic  „La Creangă”; Colaborator al almanahului ”La Creangă”, Claudia Balaban , Chişinău. Zina Bivol este apreciată în domeniul cultural, câștigătoare a numeroase distincții și premii. ”Dacă ne oprim puţin asupra cărţii “Meşterul de dantele” am menţiona că în urma lecturării poeziilor ai impresia că eşti într-o lume a speranţei, iubirii, şi a unui farmec de poveste reală. Versurile din respectiva carte “curg” de parcă ar fi o apă care se revarsă într-un rîu al dragostei, fericirii, care nu se uită niciodată”, se menționează într-un comunicat al Bibliotecii ”Alba Iulia” din Chișinău.

Lola Majeure (pseudonim) –  este autoarea cărții „Sweet Vera Cruz”, apărută în librăriile din Chișinău din 26 octombrie. ”O carte despre oameni. Deopotrivă fericiți și nefericiți. E o carte despre Vera Cruz, unul diferit de cel care-i aproape la capătul pământului, un Vera Cruz imaginar, dulce, un Vera Cruz care-și are legile sale. Nu este recomandă minorilor” spune autoarea.  „Sweet Vera Cruz”  este o carte scrisă de o femeie, pentru femei și bărbați. Un roman. De 100 de pagini. 

Cristina Costov – și-a lansat romanul ”Târfa” la mijlocul lunii noiembrie. Romanul oferă o imagine explozivă a unei  lumi bântuite de patimi demonice din care nu se poate evada decât prin împlinirea totală în actul iubirii. “Doar dragostea poate șterge amprenta de târfă din sufletul meu”constată Eva, personajul principal, dorind să-și îngroape definitv trecutul și oferindu-și șansa unei noi identități sub semnul tandreții și dragostei pentru alesul său, realizând, de data aceasta, o perspectivă optimistă asupra vieții”, susține autoarea.

Vitalie Cipileaga – autorul blogului www.devorbacutine.eu, a debutat în luna noiembrie cu ”De vorbă cu Emma” . ” Citind ”De vorbă cu Emma”, trăiești împreună cu personajul propria ta poveste de viață. Emma te provoacă să găsești calea spre sufletul tău și te cheamă într-o lume în care liniștea, nebunia și iubirea adevărată sunt un tot întreg. Fie că ești femeie și o înțelegi, fie că ești bărbat și cauți calea spre inima ei, ai nevoie de răspunsuri. Le găsești în dialoguri și printre rândurile scrise de el sau trăite de ea. Până la urmă, poți fi chiar tu Emma, cu experiențele și poveștile tale de dragoste”, remarcă Vitalie.

Andrei Zapșa – este autorul trilogiei ”Marea Bătălie”. ”Cartea este o istorie complexă, alcătuită din aventurile mai multor protagoniști din aceeași perioadă de timp. Acțiunea se întîmplă într-o lume alternativă, absolut diferită de ceea ce este pămîntul nostru, devenită teatru de război pentru forțele binelui și a răului, spațiu al unor intrigi politice deosebit de încurcate, al unor romane de dragoste pasionale și în general, un loc cuprins de multă magie”, a declarat autorul în cadrul unui interviu.

Ludmila Sandu – este autoarea romanului autobiografic ”Petale de Veșnicie”. Cartea a fost editată în România, de un editor care a descoperit creația Ludmilei întâmplător și i-a propus să transforme povestirile și amintirile trăite de ea într-un roman autobiografic. La fel s-a întâmplat și cu manuscrisul romanului, mai bine de jumătate a fost scris într-un timp record de doar două săptămâni. ”Am simțit acest lucru, participând o săptămână la lectura cărții în diferite locuri și cu diferite persoane. Știți ce o să va spun? Nu este meritul meu. Așa a vrut Domnul. El a vrut să am o experiență de viață,o experiență nu chiar ușoară. El mi-a dat forțe să ies cu demnitate din situații neînțelese și tot El a avut grijă să-mi trimită îngeri care să mă încurajeze să transpun această experiență pe hârtie”, a spus Ludmila Sandu în cadrul lansării de carte.

Petru Cliofos  este autorul cărții de poezii ”Suflet pe Altar”, lansată recent. ”Ideea  de a lansa o carte plana de mult, şi a aterizat în momentul cînd cititiorii mei au umplut paharul şi au zis că aşa nu se mai poate, vrem o carte.  Zis şi făcut, în doar o lună au fost realizate toate sarcinile ca Visul să prindă contur şi să devină realitate” susține autorul.

Andreea Russo – și-a lansat prima carte din trilogia ”Amintiri din viitor”, la începutul acestei luni. Despre carte, Andreea a povestit în cadrul unui interviu: ”Ideea mi-a venit într-un moment tragic, pierdusem un om drag mie, și mă gândeam ce s-ar întâmpla dacă el ar ști că urmează să decedeze. Cu timpul acest gând a crescut în necesitatea de a scrie. Nu știam că va fi o trilogie, dar pe parcurs ce scriam am realizat că anume prin 3 volume aș putea reda mesajul. Acesta este primul volum. Celelate două cărți urmează să apară pe parcursul unui an.”

Lectură plăcută!

Anna Casian-Musteață

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu