Eroul național Daniel Ciugureanu va fi comemorat la Soroca

Fundația ”Grigore Vieru” și  Fundația ”Origini Carpatice”, în parteneriat cu Biserica ”Sfinții Martiri Brâncoveni” din or. Soroca, organizează  un șir de manifestări cu prilejul Zilei României și a Marii Uniri.

 În acest context, pentru ziua de mâine, la Soroca, este preconizat un tedeum, precedat de o conferință științifică dedicată celor 130 de ani de la nașterea lui Daniel Ciugureanu, cu genericul  – ”Daniel Ciugureanu – martir al Unirii Basarabiei cu România”.

Am hotărât să scoatem din anonimat personalitatea lui Daniel Ciugureanu, care a avut un rol decisiv în cadrul Marii Uniri. Astfel, îl vom aduce în memoria elevilor și a studenților”, a declarat pentru CultArt life Ana Bejan, organizatoarea evenimentului.

În cadrul conferinței vor fi susținute un șir de comunicări de către oaspeții de la Chișinău, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca  Nicolae Bulat, profesorul de istorie Mihai Zeama și profesoara Ana Bejan.

Poeta Diana Ciugureanu-Zlatan, stranepoata Prim-ministrului întregitor Daniel Ciugureanu , președinta fondatoare a Uniunii Scriitorilor Europeni, Filiala Republicii Moldova, va reprezenta, la eveniment, Familia eroului comemorat. Contactată telefonic, ea a specificat că va da curs invitației, deși, este profund îndurerată de marea pierdere a unchiului său Efim Tarlapan, scriitor de vază și strănepotul lui Daniel Ciugureanu, autorul unei cărți dedicate acestui martir al neamului. „De acolo, de Sus, sufletul marelui scriitor Efim Tarlapan, ne va îndruma, cred, în scoaterea din umbră, a numelui eroului național Daniel Ciugureanu”, a mărturisit Diana Ciugureanu-Zlatan.

Evenimentul va începe la ora 14.00, la Biserica ”Sfinții Martiri Brâncoveni” din or. Soroca.

Sunt așteptați toți doritorii de a aduce un omagiu Veșnicului Daniel Ciugureanu.


Anna Casian-Musteață
Foto - google.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu