De ce colindele de Crăciun rămân în mințile ascultătorilor? Experții au găsit răspunsul!

Nu ne putem imagina Crăciunul fără colinde. Le învățăm din copilărie și ne rămân în memorie până la adâncă bătrâneți. Motivul pentru care acestea se întipăresc pentru o perioadă lungă de timp în mințile ascultătorilor, au fost dezvăluite de cercetătorii de la Universitatea Arkansas din Statele Unite ale Americii, informează CultARTlife.

"Unul dintre cele mai bune lucruri care au legătură cu sezonul sărbătorilor de iarnă este reprezentat de muzica acestora, însă, uneori, Crăciunul riscă să devină deprimant, atunci când unul dintre aceste colinde rămâne captiv în minţile ascultătorilor", se spune în articolul publicat pe site-ul www.dailymail.co.uk.


Experții susțin că un colind rămâne în memoria ascultătorilor datorită unui ”vierme de ureche” . "Un ”vierme de ureche”  este un scurt fragment dintr-o compoziţie muzicală, de obicei un refren, adeseori interpretat de un cor, pe care oamenii îl aud în mod repetat în minţile lor, ca şi cum fragmentul ar fi difuzat în buclă", a explicat Elizabeth Margulis, directorul Music Cognition Lab din cadrul Universităţii Arkansas din Statele Unite.

Printre elementele declanșatoare a colindelor în mintea oamenilor, anume de Crăciun, sunt și mirosul de prăjituri specifice sărbătorii și decorațiunile de sezon, mai susțin experții.

Anna Casian-Musteață
Foto - google.com


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu