Eroul național Daniel Ciugureanu a fost comemorat la Soroca

Fundația ”Grigore Vieru” și Fundația ”Origini Carpatice”, în parteneriat cu Biserica ”Sfinții Martiri Brâncoveni” din or. Soroca, au organizat  la 10 decembrie un tedeum, precedat de o conferință științifică dedicată celor 130 de ani de la nașterea lui Daniel Ciugureanu, cu genericul – ”Daniel Ciugureanu – martir al Unirii Basarabiei cu România”. 

Am hotărât să scoatem din anonimat personalitatea lui Daniel Ciugureanu, care a avut un rol decisiv în cadrul Marii Uniri. Astfel, îl vom aduce în memoria elevilor și a studenților”, a declarat pentru CultArt life Ana Bejan, organizatoarea evenimentului. În cadrul conferinței, Ion Negrei, vicepreședintele Asociației Istoricilor din R. Moldova, a susținut o impresionantă comunicare. Pofesorul de istorie Mihai Zeama și profesoara Ana Bejan au ținut discursuri patriorice emoționante și bogate în informații prețioase despre eroul Daniel Ciugureanu și contextul istoric în care a activat cu infinită dragoste pentru neam și Țară. Poeta Diana Zlatan-Ciugureanu, stranepoata Prim-ministrului întregitor Daniel Ciugureanu , președinta fondatoare a Uniunii Scriitorilor Europeni, Filiala Republicii Moldova, a reprezentat, la eveniment, Familia eroului comemorat. Ea a specificat că a dat curs invitației, deși, este profund îndurerată de marea pierdere a unchiului său Efim Tarlapan, scriitor de vază și strănepotul lui Daniel Ciugureanu, autorul unei cărți dedicate acestui martir al neamului. „De acolo, de Sus, sufletul marelui scriitor Efim Tarlapan, ne va îndruma, cred, în scoaterea din umbră, a numelui eroului național Daniel Ciugureanu”, a mărturisit poeta. Diana Ciugureanu-Zlatan a ținut o lecție de viață, precum a accentuat, în concluzie, Ana Bejan. 

La Biserica ”Sfinții Martiri Brâncoveni” din or. Soroca, au adus omagii Veșnicului Daniel Ciugureanu, elevi de la prestigioase licee din localitate și un șir de personalități din regiune.


Anna Casian-Musteață
Foto - Diana Zlatan-Ciugureanu/Ion Negrei


Un comentariu:

  1. Mulțumiri și plecăciuni în fața personalității tale speciale, dragă autoare Ana Casian-Musteață! Sănătate multă ție și familiei tale superbe!

    RăspundețiȘtergere