La mulţi ani, Alexandru Lozanciuc!

Cântărețul de muzică ușoară și populară Alexandru Lozanciuc s-a născut la 27 decembrie 1950, în satul Miciurin, raionul Drochia, Republica Moldova.

În perioada  1972-1976 și-a făcut studiile muzicale la Şcoala medie de muzică „Şt. Neaga”, urmând apoi, în 1981, Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău, specialitatea cântăreţ de operă.
 
În anii 1981-1992 a fost solist al Orchestrei de muzică populară „Folclor”, apoi al Orchestrei de estradă a Companiei „Teleradio-Moldova”. 

Pe piața muzicală din Republica Moldova s-a lansat în 1989. 
Este autorul romanului autobiografic „Taina destinului”, dedicat memoriei Tamarei Ciobanu (Chişinău, 1997). În anul 2010 a editat placheta de versuri „Megaplan din viaţa mea: cântecul şi dragostea” .

Pe parcursul activității a adunat 14 discuri, a mers în turnee internaţionale în Japonia, SUA şi Europa,  a susţinut numeroase concerte, dintre care şase concerte solo, a fost protagonistul a cinci filme muzicale.

Alexandru Lozanciuc este  laureat al Festivalului Internaţional de la Berlin (1976) şi al Concursului de muzică uşoară de la Soci (1982). În anul 1990 i s-a conferit titlul onorific Artist Emerit din Republica Moldova, iar în anul 1993 a fost decorat cu medalia Meritul Civic”. Este membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova, iar în 2000 a devenit Cavaler al „Ordinului Republicii”.

Colaborează cu interpreții autohtoni. A cântat pe versurile lui Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru şi Simion Ghimpu. 

Alexandru Lozanciuc are numeroase înregistrări la Radiodiodifuziunea şi Televiziunea naţională.

Anna Casian-Musteață
Foto – google.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu