La mulţi ani, Andrei Sochircă!

Andrei Sochircă s-a născut la 13 decembrie 1953, în satul  Dubna, Soroca. Este absolvent al Şcolii Superioare de Teatru „Boris Şciukin” din Moscova.

Andrei Sochircă joacă, mai întâi,la Teatrul„Luceafărul”, după care, împreună cu colegii săi de generaţie, pun bazele Teatrului „Eugene Ionesco”, iar în 2005 se angajează în trupa Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.

Pe parcursul activităţii sale a primit numeroase premii. Printre cele mai importante sunt: Premiul „Cel mai bun rol masculin” pentru rolul lui Henric al IV-lea, UNITEM (2005), Premiul „Cel mai bun rol masculin” pentru rolul Poetului din spectacolul „Daţi totul la o parte, ca să văd”, UNITEM (2007), Premiul „Cel mai bun rol masculin”la Festivalul„One man show”, România (2005).

Andrei Sochircă se face remarcat cu roluri absolut senzaţionale în „Cântăreaţa cheală”, „Aşteptându-l pe Godot”, „Pescăruşul”. Maturitatea artistică a actorului survine odată cu „Maestrul şi Margareta” şi „Cavalerul Tristei Figuri” la „Mihai Eminescu”.

În ultimii ani, colaborează intens cu compania teatrală „Teatro di Castalia”. Andrei însă se declară liber profesionist şi spune că este dispus să colaboreze cu orice teatru care este în măsură să-i propună un rol serios.

Anna Casian-Musteață
Foto: Liviu-Terinte.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu