Lansare de carte la puterea a treia

La mijlocul lunii decembrie,  într- o atmosferă caldă și primitoare, poeta Maria Corini și-a lansat cele trei cărți de poezii– ”În liniștea Gândului”, ”Snop de raze aurii” și ”Il volto dell anima”. 

Au venit să-i fie alături și să o susțină scriitorii – Cristina Costov, Irina Nechit, Alexandru Plăcintă, Ion Popa, Victor Răzmeriță, Petru Hasnaș, Galina Furdui - nănașa primei cărți, Marcela Mardare, Vitalie Răileanu. profesorii poetei – Mircos Chiril, profesor de fizică, Galina Lupu, profesoară de matematică, Maria Rizova, profesoară de biologie și Elena Axenti, profesoară de limba română din satul natal, dar și foștii colegi de scoală – Chiriac Liubomir, Guzun-Rusu Vasilisa, Bejenaru-Taucci Larisa, Dreglea-Grebincea Vasilisa. 

A fost extraordinar de frumoasă sărbătoarea. Mi-a înflorit sufletul având alături sătenii, foștii pedagogi, colegii, rudele, micuții nepoței, colegi de condei cu suflete de aur, săteni talentați, tinerii cântăreți, junul poet, fetița de la Rezina, fotografi. A fost o atmosfera într-o armonie deosebită, într-un local deosebit, bine amenajat, cu o moderatoare excelentă, plină de viață și sensibilitate”, spune eroina seratei de lansare.

Evenimentul cu genericul ”Poduri de Dor cu poeta europeană Maria Corini” a fost moderat de Diana Zlatan-Ciugureanu, președinta fondatoare a Uniunii Scriitorilor Europeni, filiala Republicii Moldova și președinta Asociației Cultural-Creștine „Poduri de Dor”.

Criticul literar  Vitalie Răileanu, prezent la eveniment, a menționat faptul că Maria Corini deține un limbaj poetic foarte original, fiind mai mult decât o autoare a timpului prezent și creându-și o lume a sa. ”Este o poetă care se vrea mereu trecută prin ploaie, căci ploaia o purifică. Este autoarea care merge desculță de la casa părintească până la copilărie, din copilărie până în timpul prezent, a mai declarat criticul.

Serata de lansare a cărților Mariei Corini  a avut loc pe data de 12 decembrie 2015, în incinta Bibliotecii ”Onisifor Ghibu”.

Maria Corini s-a născut la 15 ianuarie 1960, în satul Antonești, raionul Cantemir. În anul 1977 a absolvit școala medie din satul natal, dupa care a urmat Școala Pedagogică "A.S. Macarenco" din orașul Cahul, pe care a absolvit-o cu mențiune. Timp de 24 de ani a activat în calitate de educatoare, dintre care ultimii 10 ani a deținut funcția de director al grădiniței din satul Leca. 

În anul 2004 a plecat în Italia, iar dupa 1 an de aflare acolo a început să scrie versuri cu metafore în limba italiană. Dupa mulți ani a fost descoperită și invitată să participe la diverse concursuri naționale și internaționale, organizate de către băștinași în diferite regiuni ale Italiei.

La sfârșitul anului 2011 a câștigat primul premiu, dupa care (până în 2014) au urmat și altele. Din 13 concursuri la care a participat, la 11 este învingătoare, primind Premiul întâi de Poetă Străină, trei trofeie și diferite diplome. De asemenea, în 7 antologii, alături de poeți și scriitori valoroși din Italia, au fost publicate și poeziile Mariei Corini. De asemenea, a mai publicat și într-o antologie din Canada, închinată Marelui Eminescu.

Este autoarea a 3 cărți: ”În liniștea gândului” (2006) – carte de poezii cu tematică variată, încheiată cu cugetări, desenele aparținându-i; ”Il volto della anima” (2014) – carte de poezii și cugetări; ”Snop de raze aurii” (2015)– carte de poezii pentru copii, redactată de Mihai Vâlcu și ilustrată de Cristina Covrig.

Anna Casian-Musteață
Sursa foto - Facebook

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu