Statuia Lupoaicei – în Chișinău de 25 de ani
Statuia Lupoaicei a fost dăruită municipiului Chișinău de municipalitatea orașului Roma în anul 1921, după unirea Basarabiei și Bucovinei cu România, pentru a aminti originea romanică a populației băștinașe din Basarabia și romanitatea lingvistică comună. Aceasta este o copie a statuii Lupa capitolina realizată de sculptorul Ettore Ferrari. Statuia a fost instalată în fața clădirii în care „Sfatul Țării” (Parlamentul Basarabiei la Marea Unire) a votat unirea cu România (clădire care a devenit în 1933 sediul "Facultății de Științe Agricole").

O dată cu anexarea sovietică în urma pactului Hitler-Stalin, statuia a fost topită de către cotropitorii ruși, care o socoteau simbol al fascismului italian și al imperialismului român.

După obținerea independenței Republicii Moldova în 1990, "Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni" a realizat o replică a statuii, pe care a dăruit-o noului stat, de aceeași obârșie latină. Statuia a fost instalată în fața “Muzeului de Istorie a Republicii Moldova” din Chișinău, la 1 decembrie.

Odată cu venirea comuniștilor rusofoni la putere, simbolurile latinității poporului au ajuns a fi din nou marginalizate în contextul doctrinii moldovenismului promovat de către aceștia. Oportun deteriorată de mâini cu atât de curajoase, cu cât erau anonime și acționau noaptea, Lupoaica a fost demontată de pe soclu pentru restaurare, și în ciuda faptului că unii donatori se oferiseră să o refacă, ea zace și acum în subsolul Muzeului. Există mărturii că lucrările de restaurare au fost zădărnicite din motive politice.


După constituirea Alianței pentru Integrare Europeană în iulie 2009, un șir de proiecte culturale înghețate de guvernarea comunistă au primit undă verde. Astfel, o nouă donație din partea "Ligii culturale pentru unitatea românilor de pretutindeni" a permis realizarea unei noi copii (reproduceri) a statuii originale din 1921, care a fost reinstalată pe soclul ei la data de 1 Decembrie 2009.


Anna Casian-Musteață
Sursa – wikipedia.org
Foto – google.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu