De Ziua Culturii Naționale pe Aleea Clasicilor va avea loc Expoziția „Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii" și un recital poetic

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, organizează vineri, 15 ianuarie 2016, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, o serie de manifestări în parcul Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, informează CultARTlife.


Astfel, la ora 10.00   va avea loc Depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor  Literaturii Române din  Grădina publică „Ştefan cel Mare şi  Sfânt”, iar la ora 10.15,  pe Aleea Clasicilor Literaturii Române va avea loc un Recital literar-artistic „Pururi tânăr, înfăşurat în manta-mi…”. 

La ora 11.00, cei prezenți vor participa la  Vernisarea expoziţiei „Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii”, la Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Expoziția este alcătuită din 24 de bannere și prezintă o serie de documente și fotografii ale poetului, fragmente de proză, articole, poezii și scrisori. O secțiune importantă este dedicată corespondenței dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Un loc substanțial îl ocupă și comentariile asupra operei și personalității poetului făcute de-a lungul timpului de figuri importante ale culturii române de la Titu Maiorescu, G. Ibrăileanu, G. Călinescu și până la Mircea Eliade și Constantin Noica etc..

În cadrul manifestărilor din parcul Grădina Publică, tineri actori și artiști îmbrăcați  în costume de epocă din perioada eminesciană, concepute de artistul plastic Iurie Matei, vor crea o ambianţa de secol XIX . În spiritul tradiției junimiste și a reuniunilor de la „Bolta Rece” din Iași, Vinăria „Chateâu Purcari” și Cafeneaua „Orpheus” de la Casa Scriitorilor din Chișinău vor oferi publicului câte un pahar de vin fiert cu piper și cu scorțișoară.

Sunt așteptați toți doritorii de a aduce un omagiu Luceafărului Literaturii Române!

Anna Casian-Musteață

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu