ICR ”Mihai Eminescu” la Chișinău organizează o serie de manifestații cu ocazia Zilei Culturii NaționaleCu prilejul Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, organizează o serie de manifestații atât în țară, cât și peste hotarele ei, informează CultARTlife.


1.Astfel, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, organizează marți, 12 ianuarie 2016, la ora 14.00, la Galeria MoldoFaciatta, amplasata pe fațada principală a imobilului Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova din Chișinău, vernisajul expoziției „Nicolae Labiș, poetul luptei cu inerția”.  Alcătuită din 22 de bannere de 0,95 X 2,10 m, expoziția încearcă să prezinte contextul istoric în care a apărut „fenomenul Labiș”, urmărind parcursul biografic al poetului, începând cu copilăria petrecută la Mălini, trecând prin anii războiului, când familia sa se afla în refugiu, perioada petrecută la Fălticeni și la Iași, debutul în presă, perioada în care poetul urmează cursurile celebrei Școli de literatură „Mihai Eminescu” din București, și terminând cu accidentul și moartea sa tragică, asupra căreia planează și astăzi, după aproape șase decenii de la dispariția sa, multe semne de întrebare. Expoziția conține, de asemenea, o serie de fotografii și documente de arhivă, inserții critice, scrisori, mărturii, fragmente de proză și poezii reprezentative din creația autorului Luptei cu inerția. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 12 ianuarie – 11 februarie 2016.

2.În colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române din București și Biblioteca Raională Leova, organizează în ziua de 14.01.2016, la ora 11.00, în incinta bibliotecii, vernisarea expoziției „Gellu Naum și suprarealismul românesc”. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale. La vernisaj participă acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău. Punctul de plecare al acestui proiect îl constituie imaginile oferite de Muzeul Național al Literaturii Române, care a organizat o expoziție dedicată lui Gellu Naum la București, în prima parte a anului trecut, expoziție pe care ICR Chișinău a amplificat-o cu alte detalii legate de viața și opera scriitorului, adaptând-o la tematica, nevoile și dimensiunile cerute de tipul expozițiilor itinerante deja consacrate. Durata expoziţiei: 14 ianuarie – 12 februarie 2016.

3.În parteneriat cu Consulatul General al României la Cernăuți și Societatea Culturală „Mihai Eminescu” din Cernăuți, organizează vineri,15 ianuarie 2016., la orele 11.00, la sediul Societății Culturale „Mihai Eminescu” din Cernăuți, vernisarea expoziției  „Liviu Rebreanu - ctitorul romanului românesc modern”.  Alcătuită din 24 de bannere de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, ampla expoziție aduce în prim plan  o serie de documente de arhivă, facsimile, fotografii de familie, date biografice, articole, fragmente de proză, extrase din presa vremii, aprecieri ale criticilor referitoare la opera și personalitatea marelui scriitor român. Vernisajul va fi deschis de d-na Eleonora Moldovan, consul general al Consulatului României la Cernăuți. Vor participa la eveniment liderii societăților culturale românești din Cernăuți. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2016.

Sunt așteptați toți doritorii!

Anna Casian-Musteață

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu