La mulți ani, Nicolae Botgros!

Nicolae Botgros  s-a născut la  25 ianuarie 1953, în satul Badicul Moldovenesc, Cahul. Este un cunoscut lăutar din Republica Moldova. Maestrul Nicolae Botgros este, din anul 1978, dirijorul Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”,  fondată în anul 1970.

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edinet. În 1973 se mută la Chișinau și este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii. Urmează ani la „Joc”, ca în 1978 sa devină director artistic si prim-violonist la „Lăutarii”.


În 2002, Nicolae Botgros a fost declarat dirijorul uneia dintre cele mai bune orchestre de muzică populară din întreg areal românesc. Un geniu al viorii, Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, dar și în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelanda, precum și în toate țările din spatiul ex-sovietic. 

Cei mai de seamă artiști ai muzicii populare au cântat cel puțin o dată cu Orchestra "Lăutarii" condusă de maestrul Botgros, printre care se pot enumera, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Dinu Iancu Sălăjan, Zinaida Julea și mulți alții.

Este căsătorit cu interpreta de muzică populară Lidia Bejenaru și au împreună un fiu – Corneliu Botgros.

Anna Casian-Musteață


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu