Mihai Eminescu – geniul tutelar al culturii neamului

Moto:  Eminescu? Era o frumuseţe! O figură clasică încadrată de nişte plete mari negre: o frunte înaltă şi senină,  nişte ochi mari - la aceste ferestre ale sufletului se vedea că  cineva este înăuntru; un zâmbet blând şi adânc melancolic. Avea aerul unui sfânt coborât dintr-o icoană. (I. L. Caragiale)

A mai trecut un ghenar și iarăși ne-am adunat în jurul lui Mihai. Cel mai mare scriitor român pe care l-a ivit pînă acum timpul. Eminescu este poetul a cărui creație literară, noi bibliotecarii, o promovăm și o transmitem și generațiilor viitoare.

Pe data de 15 ianuarie 2016, în ziua nașterii Marelui Poet, la Biblioteca Publică Orășenească or. Rîşcani, a avut loc activitatea literară  ”A fost, este și va fi Eminescu…”, la care au participat elevii clasei a XIIR a Liceului Teoretic ,,Liviu Damian” or. Rîșcani însoțiți de profesoara de limbă și literatură română, dna Uliana Calistru.


Grație implementării Proiectului Național NOVATECA, biblioteca publică este conectată la internet și dotată cu echipament tehnic performant, ce ne-a permis să propunem o activitate care a oferit informații mai ample despre viața  poetului. Cu ajutorul programului PowerPoint au fost vizionate fotografii ale poetului. După călătoria imaginară prin locurile de baștină ale poetului ,,…în prag de ceas aniversar, vă invităm ”acasă la Eminescu”…Botoșani” prin videoclipul compoziție muzicală ”Tu veșnic Eminescu” /interpreți din or. Botoșani, Oleg și Lucia Sacaliuc, originari din or. Rîșcani/. 

Activitatea literară a conţinut cîteva etape:
-           Vizionarea celui mai bun film documentar ”Mihai Eminescu” /seria MARI  ROMÂNI/ ;
-           Discuții pe margina acestui film;
-           Opera lui Eminescu în culori - desene și colaje inspirate din creația  poetului;
-           A fost odată ca-n povești ... - recitarea operei poetului.

La finele activității toți participanții au fost menționați cu diplome. Activitatea literară s-a finisat cu dedicații poetului, căci  ,,…Mihai Eminescu este în literatura română poetul nepereche a cărui operă învinge timpul”, după cum afirma George Călinescu.

      Şi-n aur viaţa de ni s-ar preface,
      Noi fără el ce-am fi decât un ciot
      În codrul unor freamăte sărace?
      Când spunem Eminescu, spunem tot!
         /Victor Tulbure/0 comentarii:

Trimiteți un comentariu