Naistului Vasile Iovu îi va fi consacrată o carte de Ziua Națională a Culturii

Pe data de 15 ianuarie, de Ziua Naţională a Culturii, artistului Vasile Iovu îi va fi înmânat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofiţer al României, informează CultARTlife. De asemenea,  în aceeaşi zi va avea loc lansarea volumului „Păstorul solitar sau naiul lui Vasile Iovu”, autoare Rodica Iuncu. Cartea apare cu sprijinul financiar al Primăriei Chişinău.

În acest volum este descrisă viața și activitatea naistului, de la începutul carierei sale și până în prezent. Fiecare capitol al cărții este ilustrat cu picturile Eleonorei Romanescu.


Vasile Iovu este un naist din Republica Moldova, născut la 24 iulie 1950, în satul Bardar. La vîrsta de 10 ani, Vasile studiază flautul la liceul "Ciprian Porumbescu", iar intre anii 1967-1971 e student la Academia de muzica "Gavriil Musicescu" din Chișinău, clasa de flaut si dirijat de orchestră.

Naiul îl ia in mâini din îndemnul inimii. Decisivă pentru adevărata carieră artistică a fost întîlnirea sa cu Gheorghe Zamfir (Vilnius, 1971), care l-a indrumat și l-a binecuvîntat întru cucerirea inălțimilor muzicii românesti.

Astfel, Vasile Iovu devine primul naist profesionist din stînga Nistrului si primul profesor in clasa de nai a Academiei de muzică, autorul primei "Metode de nai" destinate invațamîntului muzical mediu si universitar. Astăzi aria preocupărilor repertoriale, stilistice si de gen ale interpretului este foarte extinsă: muzica populară, simfonica, de cameră, ușoara.

Vasile Iovu a concertat, in diverse componente, pe toate continentele, fiind aplaudat in SUA, Anglia, Elvetia, Franța, India, Australia, Japonia, Germania, China si multe alte țări. Acasă meritele legendei naiului basarabean Vasile Iovu sunt apreciate cu titlul de Artist al Poporului, Profesor Universitar, Premiul Național și cea mai înaltă distincție de stat " Ordinul Republicii". 

Anna Casian-Musteață
Sursa – trm.md, wikipedia.org
Foto - filarmonica.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu