O mănăstire veche de 1500 de ani a fost descoperită în Israel

În timpul cercetărilor arheologice efectuate lângă Autostrada nr.1 (Ierusalim-Tel Aviv), în Rosh Ha-‘Ayin, Israel, a fost descoperită o mănăstărire datând încă din perioada bizantină. Mănăstirea includea o biserică, o presă de ulei, locuințe și grajduri echipate cu iesle și jgheaburi. Podeaua bisericii era decorată cu mozaic colorat. Mai mult, în unul din mozaicuri, o inscripție în greacă a fost expusă:  „Acestea au fost construite în timpul preotului Theodosius. Pace vouă atunci când veniți, pacea vouă atunci când plecați. Amin”.


Biserica măsura 16 m în lungime și includea o capelă laterală cu dimensiunile de 6,5×3,5m cu podea din mozaic alb. O fântână destinată botezului, sub formă de cruce, se găsește în partea de nord-est a fostei capele.
 
Fragmente de tencuială roșie găsite în moloz, presărate de-a lungul întregii construcții, arată că pereții bisericii erau acoperiți cu fresce. Obiectele aflate: lămpi de ulei, monede, vase de sticlă, fragmente de marmură, scoici, atestă activitatea intensă a locului.

În perioada otomană, sute de ani după ce mănăstirea încetase să mai funcționeze, a fost construit un cuptor de var, distrugându-se astfel o mare parte din mănăstire.

Sursa - Ortodox.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu