Top 5 cărți citite de Nata Eu în anul 2015. Și recomandate!

Anul ăsta mi-am propus să citesc mai multe cărți decât anul trecut. Până la urmă mi-a reușit și mă bucură enorm acest fapt.

În acest articol voi menționa doar 5 cărți, dar în următorul articol voi mai adăuga altele 5 denumiri ca să fie un top 10 ale cărților bune pe care am putut să le citesc în acest an.


1.Prima carte care m-a impresionat la început de an a fost “Atinge măiestria în leadership” de Robin Sharma. O carte care mustește de înțelepciune și  modestie. Tratează cele mai clasice și simple reguli de leadership, doar că toate astea sunt bine corelate într-o poveste cu început și sfârșit, regulă pe care o respectă cam toate poveștile.  O poveste atrăgătoare și bine pusă la punct. Această carte tratează leadershipul vizionar, leadership diferit de cel pe care-l studiază studenții la facultate. Așadar, citiți cartea și o să vedeți trăsăturile și aspectele acestui tip de leadership.

2.“Tânărul Titan - Winston Churchill” de Michael Shelden. O biografie impresionantă. Winston Churchill s-a remarcat prn dârzenie și tenacitate. Un optimist înăscut și un om care niciodată nu s-a lăsat bătut indiferent de circumstanțe. Am citit cu mare nesaț biografia destinului său politic. De admirat. În paralel cu viaţa politică, Shelden prezintă şi evoluţia vieţii sale private, cu iubirile sale neîmpărtăşite, căsătoria cu Clementine Hozier, naşterea copiilor, etc. 
Pe mine mă motivează mult astfel de biografii. 

3.Îmi place să citesc cărți autorii cărora au în spate o viață condimentată cu tot felul de drame. Cărți care se concentrează asupra celor mai profunde probleme umane. Una dintre aceste cărți este "Omul în căutarea sensului vieții" de Victor Frankl. În carte se descrie istoria autobiograbică a autorului într-un lagăr de concentrare în prima parte a cărții (cum era viața de zi cu zi într-un lagăr de concentrare, așa cum se reflecta ea în mintea deținutului de rând) și o scurtă teorie despre logoterapie, în partea doua a cărții. Carte care a vrut să o publice în anonimat și care a avut cel mai mare succes din restul cărților pe care le-am mai scris. În lumea asta există două categorii de oameni: cei cu bun simț și cei nesimțiți. Pe ei îi întâlnești în toate grupurile societății. Niciun grup social nu e alcătuit numai din oameni cu bun simț. În această ordine de idei, oamenii buni sunt buni peste tot și indiferent de circumstanțe. Citiți cartea și o să vedeți ce am în vedere.

4.“Sunt o babă comunistă” de Dan Lungu. Nu m-am așteptat că o să-mi placă atât de mult cartea asta. E scrisă vioi și pe înțelesul tuturor. Ironia și autoironia e la ordinea zilei. Cred că aș citit asemenea cărți în fiecare zi. Stilul pe care-l abordează autorul te ține legat de poveste de la început până la urmă. Interesant mi-a fost să citesc despre comunism din perspectiva pe care a redat-o scriitorul în carte. Comunismul la nivel de om obişnuit, nici politic, nici social. Am aflat de ce mereu bătrânii zic că în perioada aia a fost mai bine, de ce sunt atât de nostalgici după aşa un regim. Dacă o citiți veți afla și voi.

5.Și a 5-a carte și nici pe departe cea din urmă e “Cel care mă așteaptă” de Parinoush Saniee. Cartea asta nu are grad de comparație. Foarte tare mi-a plăcut și o recomand absolut oricărui tip de cititor să o citească. Te apuci de citit și așa și nu-ți vine să o lași din mână. Câte îndură o mamă, o femeie, doamne sfinte, câte sacrificii!  Cartea îți oferă un bun prilej de a te familiaziza cu mediul cultural al Iranului.  Realitatea dură la care sunt supuse femeile din cauza unor legi absurde. O carte emoționantă care nu te lasă să respiri până la ultima pagină.

Cam astea sunt prima parte a celor 5 cărți care mi-au plăcut mult și la care aș reveni ori de câte ori aș avea chef.

Împărăția cărților e minunată, e ispititoare, e plină de tot ce vreți. Citiți, veți descoperi multe lucruri interesante, faceți-vă din asta o obișnuință. Veți avea numai de câștigat.

Sursa - Eul meu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu