La mulți ani, Gabriela Lungu!

Gabriela Lungu s-a născut la 13 februarie 1974, în satul Recea, raionul Râşcani.

Începând cu anul 1992 activează în calitate de actriţă la Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă”, fiind încă studentă la Institutul de Arte, actualmente Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova.

Din 1996 - lector la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Chişinău. Din 2002 - Maestru al scenei, asistent de regie la Teatrul de Păpuşi „Guguţă”. Din anul 2007 - Consilier al directorului artistic la Teatrul „Guguţă”. Din aprilie 2010 este numită în funcţia de Director artistic şi prim-regizor al Teatrului Municipal de Păpuşi „Guguţă”.


A reuşit să evolueze în scenă cu peste 40 de roluri dintre cele mai diverse printre care: Vulpiţa din „O zi memorabilă” de B.Iuncher, Rândunica din „Crăiţa florilor” de H.Ch.Andersen, Căpriţa din „Căpriţa-Ştrengăriţa” de M.Suponin, Cătălina din „Luceafărul” de M.Eminescu ş.a.

Este laureată a mai multor Festivaluri Naţionale şi Internaţionale din Belfort, Charleville-Mezieres, Paris (Franţa); Silistra (Bulgaria); Taipei (Taiwan); Bacău, Vaslui, Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Târgu-Mureş, Cluj (România), Ivano-Frankovsk (Ucraina); Mâţişce, Sankt-Petersburg (Rusia) etc.

Premii:  „Cel mai bun rol feminin în teatrul de păpuşi” ( Stagiunea teatrală 1996-1997, Spectacolul „La izvor” de Iu.Filip); „Cel mai bun rol feminin în teatrul de păpuşi” ( Stagiunea teatrală 2006-2007, Spectacolul „Ţurţurica” de N.Rusu); „Cea ma bună actriţă a stagiunii în teatrul de păpuşi” (Stagiunile teatrale - 2005-2006; 2006-2007); Din anul 1997 - Membră a Uniunii Teatrale din Moldova. În 2007 i se conferă titlul de „Maestru în Artă”.

Anna Casian-Musteață

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu