”Arheologia Memoriei: Cărțile Pământului” – o altfel de expoziție

Pe data de 25 martie, 2016, la ora 15:00, în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, va avea loc vernisajul expoziţiei personale a artistului  Vlad Basarab – ”Arheologia Memoriei: Cărțile Pământului”.

Expoziția ”Arheologia Memoriei: Cărțile Pământului” cuprinde instalațiile: ”Arheologia Memoriei” (video și instalație), ”Cărțile Focului” (cărți din ceramică și lut), ”Cărțile Mucegaiului” (cărți din lut cu mucegai, lac de apă și rășină epoxidică).

Cu referire la această expoziție, autorul declară: ”Ideea proiectului o reprezintă cultura ca bază a civilizației, simbolizată de folosirea pământului ars și nears în construirea unui sit arheologic în formă de bibliotecă arhetipală din cărți de ceramică. Am ales să folosesc cartea ca simbol deoarece sintetizează istoria cunoașterii și a memoriei colective.
Cărțile din seria Arheologia Memoriei sunt în mod simbolic lăsate nescrise pentru a sugera absența, uitarea și a inspira publicul să-și imagineze ce ar putea conține. Cărțile sunt simboluri, instrumente ale memoriei. De la începutul istoriei a existat o legătură strânsă între cuvinte și lut, primele forme de scriere fiind pe tăblițe de lut.
Noţiunea de timp istoric și permanență, dată de cărțile din ceramică, apare în contrast cu vulnerabilitatea culturii și cunoașterii, sugerate de proiecții video care documentează procesul de degradare și eroziune al unor cărți din lut sub acțiunea corozivă a apei.
În contextul istoric al secolului XX în care sisteme ideologice și totalitare au condus la distrugerea în masă a unor edificii de patrimoniu și a unor cărți considerate reacționare, instalația sintetizează nevoia umană de a salva trecutul printr-o arheologie a memoriei.
Trecutul joacă un rol important în procesul meu creativ. Rolul meu de artist este de a săpa prin straturile istoriei ca un arheolog. Memoria este prezentă în tot: în noi, în materie, în mediul natural și în mediul creat de oameni. Procesul uitării este inevitabil, mai ales în epoca contemporană când accentul se pune pe nou. Se impune păstrarea valorilor românești, a tradiției și a patrimoniului viu, nu numai în muzee, dar mai ales prin activități culturale care implică tânăra generație. Procesul de aducere-aminte devine singurul mod de conservare al istoriei. Intenția mea este de a face pe oameni să-și studieze istoria și de a-i determina să respecte sacrificiul intelectualilor în numele culturii. Prin lipsa unei continuități culturale, este dificil pentru un popor să-și găsească direcția și identitatea în cadrul unui nou sistem social.
În cadrul video-urilor din seria Arheologia Memoriei, eroziunea prin ritmul constant și repetitiv al căderii apei, aspectul deconstructivist, prezent în dezintegrarea cărților din lut, face referire într-o formă metaforică la pierderea memoriei (personale, colective sau a unei culturi). Straturile de pagini din lut duc cu gândul la straturile de memorie.
Ceramica este mediul pe care îl utilizez cu precădere deoarece lutul reprezintă elementul care din punct de vedere metaforic conține cele mai dinamice trăsături ale vieții și ale naturii prin transformările pe care le parcurge, de la erupții vulcanice până la eroziunea munților. Procesul creativ cu lutul, de la facere până la ardere, este prin natura lui de tip transformațional, alchimic.
Majoritatea cărților le-am ars în cuptoare tradiționale românești din Potigrafu și Piscu prin arderea cu lemne. Comunitățile de olari din Piscu și Potigrafu s-au destrămat, sute de olari abandonând acest meșteșug după 1990.”

Expoziția va rămâne deschisă până pe 17 aprilie 2016.

Sunt așteptați toți doritorii!

Vlad Basarab este un artist vizual româno-american activând în diverse domenii precum multi-media, ceramică, sculptură, performance și video. Vlad Basarab s-a născut în anul 1977 la București. În 2001, a absolvit Facultatea de Arte (BFA), Secția Ceramică a University of Alaska Anchorage. În 2013 a obținut diploma de masterat în arte frumoase (MFA) la secția Electronic Media a West Virginia University, Morgantown. În prezent este doctorand la Universitatea de Arte București cu tema cercetării: Recuperarea Memoriei Colective prin Artă Monumentală și Intervenții Multi-media în Spațiul Public din România. În perioada octombrie 2013 -- iunie 2014, Basarab a fost cercetător Fulbright în România pe tema pierderii memoriei colective cauzată de persecutarea intelectualilor în perioada comunistă.
În 2014, a câștigat Competiția Internațională pentru proiectarea Monumentului Limbii Române organizată de Academia de Științe a Republicii Moldova. Basarab a participat la numeroase expoziții internaționale și naționale precum, în 2016: Fațetele Hiperconectivității, Institutul Cultural Român, Berlin; în 2015: Bienala Internațională NCECA, Providence, Rhode Island, X Libris e-story, Muzeul de Artă, Arad; Book Expo America/ ICR New York; International Ceramics Biennale Cluj, Ceramiști Români, Cluj; European International Book Art Biennale, București; Rhythm Repetition Ritual (Best of Show), Pottery Northwest, Seattle, Washington; Invisible Cities: Art as a Political Sublety in Central/ Eastern Europe, University of Wisconsin, Madison; REANIMARE 2 (Grupul NEURON) Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia; în 2014: Re-ANIMARE, Bienala Internațională de gravură, București; British Flute Society Convention, Warwick Arts Centre, University of Warwick, United Kingdom; NEURON, Galeria IX, București, România; Exchange/ 2014 Berlin Fulbright Grantee Juried Exhibition, Staycation Museum, Berlin; Festivalul de Muzică Bizantină la Ateneul Român, București; în 2013: Internațional Ceramics Biennale în Cluj; Earth Moves: Shifts in Ceramic Art and Design, Arvada, Colorado; The Fifth International Artists' Book Exhibition, King St. Stephen Museum, Székesfehérvár, Ungaria; în 2012: Project Spaces, NCECA (Consiliul Național al Educației în Ceramică), Seattle; Ansamblul Sculptural Muzele, Kentuck Knob, Pennsylvania; Bienala de Arte Decorative, Sala Constantin Brâncuși, Palatul Parlamentului, București; Ceramică Contemporană Românească, Galeriile Orizont, București.
Expoziții personale, în 2016: Arheologia Memoriei: Cărțile Pământului, Muzeul de Artă Arad; 2015: Arheologia Memoriei: Cărțile Focului, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Contemporană, Sibiu; The Archaeology of Memory, Pittsburgh Center for the Arts și ICR New York; în 2013: Arheologia Memoriei, Paul Mesaros Gallery, Creative Arts Center, West Virginia University, Morgantown; în 2008: Pomenire, Simeza Gallery, București; în 2007: Rebirth, Mountain View Arts Center, Anchorage; în 2001: Umbre, Kimura Gallery, University of Alaska, Anchorage și la Galeria GALLA, București.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu