Festivalul Internaţional de Muzică “Mărţişor”-2016 s-a încheiat cu un concert susținut de Valy Boghean

Ediția jubiliară a Festivalului Internațional de Muzică "Mărțișor"-2016 s-a încheiat aseară, 11 martie curent, la Palatul Național "Nicolae Sulac", în cadrul unui concert extraordinar susținut de Valy Boghean și band-ul său din care fac parte talentații instrumentiști Valeriu Cașcaval, Garry Tverdohleb, Valentin Șchirca, Radu Tălămbuță, Sandu Focșa, Gherghe Postoroncă, Sandu Daraban, Oleg Lașcu, Vitalie Țurcanu.

Spectacolul a fost deschis de ansamblul etnofolcloric “Crenguță de iederă” de la Universitatea de Stat din Moldova și ansamblul de cântece și dansuri populare de la Centrul Republican pentru copii și tineret “Artico”. În cadrul concertului au evoluat și artiștii din Tvardița.


La eveniment a participat ministrul Culturii Monica Babuc care a transmis un buchet de flori pentru artiști, în semn de recunoștință și admirație pentru munca și creația acestora.

Valentin Boghean este unul dintre cei mai talentați muzicieni și cântăreți din Republica Moldova. Pe lângă vocea sa specială, artistul este și un maestru al instrumentelor de suflat: trompetă, saxofon, flaut, tilincă, kaval, taragot, duduk, clarinet. De asemenea, cânta la chitara clasică și chitara bass. Este un adevărat om orchestră și un muzician unic care îşi duce viaţa cântând de mama şi de tata, de neam şi de dor, de iubire şi de lucruri sfinte.

Festivalul Internaţional de Muzică “Mărţişor” a fost instituit acum jumătate de veac în incinta Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici” din Chișinău, la initiativa regretatului Alexandru Fedco, director al Filarmonicii. Festivalul și-a propus ca în prima decadă a lunii  martie să transforme Chișinăul într-un centru cultural de anvergură, iar printre oaspeți să-i regăsim pe cei mai mari muzicieni ai timpului. În cadrul ediției din acest an, publicul a avut ocazia să-i admire pe artiștii din Orchestra Lundstreem, mezzo-soprano Natalia Gavrilan (Italia), baritonul Azamat Jeltârguzov (Kazahstan), virtuoşii pianişti Eduard Kunz (Rusia) şi Tomoko Siromoto (Japonia), Alex Calancea Band,  interpreții Soso Pavliaşvili, Ștefan Bănică Junior şi cei din Formaţia 3 Sud Est etc., precum și cunoscutele colective artistice autohtone: Ansamblul naţional academic de dansuri populare “Joc”, Orchestra naţională de muzică populară “Lăutarii”, Ansamblul de cântece şi dansuri populare “Fluieraş”, Corul de național de cameră, Capela corală “Doina”, ş.a.

Pe perioada Festivalului au avut loc 45 de concerte, dintre care 17 au fost organizate în 13 raioane ale țării. La eveniment au participat artiști din 11 țări.

Sursa - mc.gov.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu