12 citate din cartea ”Jurnalul Annei Frank”

Povestea tragică a Annei Frank e bine cunoscută. Împreună cu familia ei şi alţi cunoscuţi evrei, Anne a stat ascunsă timp de doi ani (6 iulie 1942–4 august 1944), de teama deportării în lagăr, în aşa-numita Anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani. Avea 13 ani când a intrat în Anexă. A ţinut aici un jurnal (început anterior, în 12 iunie 1942), devenind la un moment dat conştientă că el va reprezenta un document important după ce războiul se va sfârşi. În 4 august 1944, aşadar nu mult după debarcarea Aliaţilor în Normandia, când finalul recluziunii părea foarte aproape, Anne şi ceilalţi şapte locatari ai Anexei sunt arestaţi şi mai târziu deportaţi cu ultimul transport spre Auschwitz. Cu excepţia lui Otto Frank, toți vor muri. Anne şi sora ei se sting de tifos la Bergen-Belsen în februarie sau martie 1945. Eliberat din lagărul de la Auschwitz, tatăl Annei va publica şi va face cunoscut în toată lumea jurnalul fiicei sale.


Am selectat pentru voi 12 citate din această carte pentru a vă motiva s-o citiți:

·         Asta e nenorocirea cu evreii, nu pot fi înșelați în materie de bani – se pricep!
·         În ziua de azi se face atâta caz pentru orice! Oamenii nu-și mai scot un dinte fără injecții, iar doctorii, pentru dormit preferă scaune  comode și perne moi, fetele nu mai știu ce-i aia o rochie decentă, iar vara umblă aproape goale pe plajă.
·         În tot timpul vieții suntem la un pas de moarte.
·         Când e capul în joc, nici un bărbat nu se mai gândește la sentiment.
·         Ajungi să cunoști bine oamenii abia dupa ce te-ai certat zdravăn cu e o dată. Abia atunci poți să le judeci caracterul!
·         Nu există pe lume dușmănie mai mare decât cea dintre germani și evrei.
·         Săptămâna  asta am citit mult și am muncit puțin. Așa trebuie să faci pe lumea asta ți-atunci în mod sigur vei ajunge departe.
·         Dacă putem salva pe cineva prin cunoștințele noastre, restul devine neimportant.
·         Așteptăm mereu cu nerăbdare să vină sâmbăta, ca să vină și cărțile. Parcă am fi niște copii mici care primesc cadouri. Ceilalți nu pot ști cât de mult înseamnă cărțile atunci când stai închis undeva.
·         Cu toată iubirea multora din jur, un om poate să se simtă singur atunci când nu e pentru nimeni ”cel mai drag”.
·         Câtă vreme te poți uita fără teamă la cer, vei ști că lăuntric ești pur și că, orice-ar fi, îți vei găsi fericirea.
·         Dacă  mamă nu le spune tot copiilor ei, copiii se informează pe bucăți, iar asta-i sigur rău.

Lectură plăcută!

Mai multe despre ”Jurnalul Annei Frank” citiți aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu