Andrei Zapșa, scriitorul-minune care a lansat prima trilogie fantasy din Republica Moldova

Cel mai tânăr membru al Uniunii Scriitorilor Europeni din Republica Moldova, Andrei Zapșa, a debutat în lumea fascinantă a literaturii. Acesta a lansat, la 19 aprilie curent, prima trilogie fantasy din Republica Moldova, intitulată „Marea Bătălie”. Cartea este o lucrare despre lupta dintre bine și rău, iar acțiunea se întîmplă într-o lume alternativă, absolut diferită de ceea ce este pămîntul nostru.

În cadrul evenimentului de lansare, a avut  loc și premiera suitei simfonice cu același titlu, semnată de Andrei și interpretată de Orchestra Colegiului Național de Muzică ”Ștefan Neaga”, dirijor Andrei Zapșa. Aceasta este compusă din 12 părți, bazată pe motivele cărții și fiind scrisă la vârsta de 16 ani ai autorului.


Diana Zlatan-Ciugureanu, președinta fondatoare a Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova, spune că Andrei Zapșa uimește prin personalitatea sa complexă și multitudinea de talente. Făcând referire la evenimentul de lansare, aceasta ne mărturisește: „A fost un organizator genial, deoarece, asemenea eveniment de lansare a unei cărți, nu am mai văzut până acum. Am activat peste 15 ani în calitate de reporter, inclusiv cultural și nu vreau să supun comparației, dar aici este prea tentantă ispita. Să vii la o lansare de carte pentru a te copleși autorul și printr-o muzică feerică, semnată de el,  concomitent, pe două ecrane să revezi personajele, să audiezi vocea care lectura din lucrarea atât de captivantă, iar aplauzele să răsune a mare entuziasm, legat de valoarea și viitorul acestui copil-minune, înseamnă ceva. Talentul de narator, mă fascinează la fiecare rând, prin maniera sa rafinată de a reda trăirile, gândurile, a expune acțiunile personajelor. Este un psiholog subtil și reușește să te facă prezent cu tot sufletul, cu toată capacitatea de concentrare. Ne mândrim cu asemenea colegi precum Andrei Zapșa, iar succesele lui spactaculoase, devin un plus de imagine pentru echipa noastră, în mod automat. Îi mulțumesc pentru talentul, munca tinanică, dezvoltarea armonioasă și credința. Avem ce învăța de la el, cu siguranță!”.


La rândul său, colegul de la USEM, poetul și artistul plasticVictor Cobzac, prezent la eveniment, i-a dedicat un catren tânărului Andrei Zapșa:
Modest și plin de pietate,
Rămas tablou aflând recent,
Cristal de-o mie de carate,
La cel mai cel... eveniment!

E un tânăr care se ocupă de ceea ce îi aduce satisfacţie sufletească, îl împlineşte, îi permite să discute cu semenii de la egal la egal, el deja având un nume. E un tânăr cu multe lecturi în spate, deştept, de o cultură - jos pălăria, e plin de maturitate, la ai săi 19 ani, plin de forţă, de curaj, de dorinţa de a aduce frumosul printre noi”, remarcă Victor Cobzac.


Dorina Codreanu, poetă și colegă de la Uniunea Scriitorilor Europeni din Republica Moldova, spune despre autor: ”Pe Andrei Zapșa, l-am cunoscut ca pe un tânăr foarte ambițios și deosebit de talentat. Precum deja, mulți au remarcat, el este un Harry Potter de Basarabia. Personal, sunt fascinată de felul în care mânuiește bagheta în calitate de dirijor, creând o muzică extraordinară.  De asemenea, e de remarcat și puterea cu care a mânuit penița atunci când a creat prima trilogie fantasy din R. Moldova. Mă bucur nespus că l-am cunoscut pe Andrei, îi doresc multă inspirație și succes în continuare!”. Amintim că prima trilogie fantasy din Republica Moldova – „Marea Bătălie” – a fost lansată la 19 aprilie 2016, în incinta Radisson Blu Leogrand Hotel, fiind semnată de Andrei Zapșa, cu vârstă de 19 ani, membru al Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova.


Anna Casian-Musteață


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu