Cum arată masa de Paște în diferite țări ale lumii

Suntem un popor obișnuit ca la sărbători să ne fie mesele doldora de bucate. Astfel, de pe masa noastră de Paște nu lipsește niciodată cozonacul, pasca, ouăle roșii, carnea de miel  și de iepure și diversele salate cu maioneză. În alte regiuni ale lumii însă, meniul pascal este foarte diferit de al nostru.


Masa de Paște la greci
De Paște, grecii sărbătoresc cu miel rumenit în cuptor, la foc mic, pe un pat de ierburi aromatice și ulei de măsline. Acesta este servit lângă un pahar de vin roșu, sos de mentă sau salate proaspte și o supă din măruntaie de miel, numită Mayiritsa. Prajitura de Paște  preferată a grecilor nu e cozonacul sau pasca, ci niște pânici împletite, făcute cu suc de portocale și seminte de susan, numite Koullourakiak. De asemenea, de pe masa de Paște a grecilor nu lipsesc celebrele baclavale cu multă nucă.


Mielul marinat de Paște – preferatul italienilor
În prima zi de Paște italienii stau acasă și iau masa în familie. De pe masa festivă a acestora nu lipsesc legumele de primavară - anghinare, sparanghel, fasole verde, spanac, salată verde, ouă roșii, miel și dulciuri tradiționale. Chiar și de Paște, italienii pot mânca paste sau orez. Totuși, mâncarea nelipsită de pe masa italienilor este  mielul marinat cu lămâie și rozmarin sau Abbacchio alla scottadito (coaste de miel la grătar, servite cu garnitură de cratofi sau anghinare). La desert, italienii mănâncă Pane di Pasqua, prăjitura tradițională, asemanatoare cu pasca sau cu cozonacul nostru. De asemenea, nu lipsesc nici ouăle de ciocolată.


 Tradiții culinare de Paște în Franța
Francezii celebrează Paștele cu mancare fină. Nelipsit este mielul, fie la cuptor, fie pe frigărui - "les brochettes d'agneau". De  Paște francezii mănâncă tarte și multă ciocolată. În orașul Bessières se pregătește un meniu aparte – o omletă gigantă făcută din 4500 de ouă, din care mănâncă până la 1000 de oameni.Capirotada – prefetara de Paște a mexicanilor
Mexicanii mănâncă de Paște capirotada, un fel de budincă de pâine condimentată, umplută cu stafide, cuişoare, scorţişoară şi brânză şi populară în timpul perioadei pascale. Se spune că fiecare ingredient al budincii este un memento al suferinţelor îndurate de Hristos - cuişoarele amintind de cuiele în care a fost ţintuit, batonul de scorţişoară de crucea de lemn, iar pâinea de trupul Mântuitorului.Masa de Paște în SUA – șuncă afumată și ouă de ciocolată
Tradiționalul miel de Paște din Europa, în SUA este înlocuit cu șunca sau carnea de porc afumată.  Aceasta este servită lângă fasole vrede sau sparanghel. O tradiție în SUA este cursa cu ouă vopsite din a doua zi de Paște. Aceasta e devenit cunoscută odată cu promovarea ei chiar pe peluza Casei Albe. 


De Paște, oamenii din Jamaica mănâncă chifle
Un meniu mai ciudat este cel din Jamaica. Aici, creştinii mănâncă de Paşte chifle tăiate în jumătate, pe care se pun felii de brânză, de obicei din sortimentul cheddar. Aceste chifle conţin stafide şi diferite mirodenii.Tu ce mai cunoști despre masa de Paște din țările lumii?

Anna Casian-Musteață


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu