Valeriu Curtu invită la o expoziție de caricaturi

Pe data de 1 septembrie, caricaturistul Valeriu Curtu își va expune lucrările în cadrul expoziţiei personale ”Valeriu Curtu – expoziție de caricatură”.

Expoziția de față prezintă 45 lucrări realizate de Valeriu Curtu.

Valeriu Curtu s-a născut la 24 aprilie, 1956, în or. Ungheni. A absolvit Școala de Arte din Chișinău și, în 1982, celebrul Institut de Cinematografie din Moscova (VGIK), secția animație. A colaborat cu studiourile Soiuzmultfilm (Moscova), și Moldova-film (Chișinău). În 1987 și-a încheiat studiile la Cursurile Superioare de Cinematografie (Goskino) din Moscova. Ca scenarist și regizor, a produs 7 filme cu desene animate, iar în calitate de pictor-scenograf a asigurat apariția a 2 filme la studioul Buciumul. În același timp a continuat să-și publice caricaturile în reviste și ziare din Europa: Krokodil (Moscova), Eulenspiegel (Germania), Urzica, România Liberă, Flacăra, Rebus (România), Chipăruș, Vocea Poporului (Chișinău). Bucuria generată de perestroikă a fost înlocuită la scurt timp de scârba confruntărilor și a distrugerii. Pentru a supraviețui, Curtu, deja pictor cu renume, a plecat împreună cu familia la Berlin. Împreună cu soția, care-i este colegă de breaslă, a înființat propria galerie Kurtukunst, dar și a colaborat cu diverse ziare și reviste din Germania: Bild am Sontag, Partner, Gartenfreund, Stifting Warentest, Europa-Express (pictor-șef). Pe parcursul întregii sale activități de creație, Valeriu Curtu a participat la numeroase concursuri și festivaluri de caricatură. A fost distins cu peste o sută de premii, medalii și diplome, 20 dintre ele fiind pentru primul loc.

Din 2010 organizează și desfășoară Concursul Internațional de Caricatură de la Berlin. Valeriu Curtu a devenit un clasic al genului. Se bucură de succes expozițiile lui personale, este invitat în permanență, ca expert, în juriul expozițiilor internaționale de caricatură. Lucrările lui au fost achiziționate de Galeria Tretiakov din Moscova (Rusia), Muzeul de Caricatură din Basel (Elveția), Muzeul de Caricatură din Vianden (Luxemburg), Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul din Kioto (Japonia).

Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Galeria Parter, cu începere de la ora 15:00.

Sunt așteptați toți doritorii! 

Expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 11 septembrie 2016.

Anna Casian-Musteață

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu