Scriitoarea Adriana Ungureanu: „Lansările pe care le fac sunt un fel de elogiu adus cărții, întruchipează sărbătoarea muncii mele”

Autoare a cărților „Femeia la 40 de ani.  Pe Facebook”  și  „M-am născut să te întâlnesc”, Adriana Ungureanu a lansat în luna noiembrie a acestui an, la Chișinău, cel de-al treilea roman – „ARTISTA”. Invitată a „Clubului Cititoarelor Moderne” și „Elibraria”, aceasta spune despre opera sa: „Realitatea este cea care mă inspiră, dar câteodată o dantelez și o împrumut personajelor mele. Mi-a dat Dumnezeu o viață plină de oameni frumoși, încât e păcat să nu le ofer puțină „veșnicie” cu ajutorul scrierilor mele!”.

Despre evenimentul de lansare, despre Chișinău, blog și lecturi, Adriana Ungureanu a acceptat cu amabilitate să îmi povestească în interviul de mai jos. 

-Ce ar trebui să știe cititorii site-ului CultARTlife despre Adriana Ungureanu?
Adriana este o femeie idealistă, care se implică în tot felul de activități, sperând să contribuie la o lume mai bună. Mai concret, mă implic în tot ce poate sprijini femeia și copilul, scriind cărți, educând tineri, susținând seminarii de comunicare părinte-copil sau ajutând femeia care manifestă dorința de a schimba ceva în viața ei.
Mi-aș dori să se înțeleagă că sunt feministă, dar nu extremistă și în niciun caz misandră, fiind mamă de băiat! Totodată, mă implic doar în activități care mă reprezintă, unde pot fi eu însămi și pot oferi propriul exemplu!
-Ce vă inspiră să scrieți atât de frumos?
Realitatea mă inspiră, dar o creionez cu dragoste și pasiune pentru subiectul abordat. Am trăit intens și mult, am văzut multe și e păcat să nu împărtășesc, mai ales că natura m-a înzestrat cu acest har al scrisului. Îmi doresc ca de la carte la carte să scriu tot mai frumos și să realizez lucrări originale. Nu-mi place convenționalul, îmi place să reinventez literatura astfel încât cititorul să pătrundă în lumea cărții mele. Sunt o fire dinamică și cel care mă citește nu are voie să se plictisească. Îl invit să râdă cu mine, să plânga, să-l răscolească emoția și să nu cedeze până nu sfârșește ultimul rând. Mai întâi, ceea ce scriu trebuie să-mi placă mie! Este foarte important! Și ca să-mi placă, textul suferă mutilări drastice! Problema mea este că devin tot mai pretențioasă și mi-e teamă să nu ajung să mă pot mulțumi! Oricum, e cale lungă până acolo ... sper!

-Povestiți-ne despre noua carte – „ARTISTA”. De ce acest titlu?
Artista este cea de-a treia carte scrisă de mine, preferata mea. Am pus special acest titlu, deși, în mod paradoxal, cititorul va descoperi în carte două personaje implicate în activități artistice. Cartea poartă titlul primei nuvele, dar am vrut să sugerez un ideal artistic pur feminin, care s-a transmis de la o generație la alta, o năzuință care suportă metamorfoze în cele mai neașteptate forme și mai ales în momente neașteptate din viață.


-Ați ales să vă lansați noua carte atât la București, cât și la Chișinău. De ce?
Lansările mele sunt un fel de elogiu adus cărții, întruchipează sărbătoarea muncii mele. Am citit că mulți dintre scriitorii celebri „cu stare” (de exemplu Marc Twain, Oscar Wilde) erau prezenți la lansările cărților lor din toate orașele și acest fapt le-a adus o popularitate pe măsură, resuscitând interesul cititorilor pentru literatura aflată în declin la vremea lor. Adaptându-mă condițiilor din secolul 21, ofer cititorilor mei un eveniment de clasă, care să marcheze apariția cărții și totodată să rămână o frumoasă amintire. Lansările sunt în tematica romanului. Spre exemplu, la București a fost o cântăreață de Operă, Rodica Anghelescu, acompaniată de o pianistă de excepție, Angelica Todea. La Chișinău mi-am dorit mult o balerină și visul mi-a fost întruchipat de Maria Morari. „ARTISTA” a avut două lansări de vis. Între aceste două momente, a mai existat o lansare care s-a încadrat în rigorile Târgului de Carte Gaudeamus, dar și aceea s-a bucurat de susținerea unui public numeros. Urmând modelul scriitorilor pe care îi și menționam mai sus, voi fi prezentă și la alte lansări ale „ARTISTA” în diverse orașe din România. Deocamdată pe agendă figurează Ploiești, Iași, Cluj.


-Ați mai fost la Chișinău. Ce impresii v-au lăsat cititorii de aici?
Prima mea vizită la Chișinău a fost anul trecut, în octombrie 2015. Am revenit cu drag, mai ales că am promis de atunci că voi lansa urmatoarea carte în anul următor. Mi-am dorit să revin, să revăd orașul atât de frumos cu cerul lui limpede și copacii atât de frumoși! Apoi mă fascinează această întoarcere în trecut, de parca mi-aș retrăi tinerețea! V-ați păstrat încă puritatea sufletului, iubirea pentru artă și cultură, la voi naturalul și naturalețea există și asta vă face demni a vă admira! Iar mâncarea și vinul sunt daruri dumnezeiești!
Cum să nu vin cu drag, mai ales că am parte de atâtea cititoare minunate, pe care Cristina Dobă și Victoria Colin le adună laolaltă la lansarea mea? M-am bucurat de o primire călduroasă, mi s-a dăruit o păpușică balerină pe care am botezat-o împreună cu organizatoarele Veronica (dupa numele creatoarei, care coincide cu primul personaj din carte), am avut cea mI frumoasă împletitură de păr, șalul mult visat pe care l-am cumpărat (când am revenit în octombrie anul acesta la Chișinău) din piață de la o bătrânică tare simpatică ce mi-a cerut un pret „de scriitoare”, adică simbolic! Mi-a plăcut la nebunie șederea la voi, mai ales că am avut o companie pe măsură, fiind  însoțită de prietenele mele de la București, Florentina, Roxana și Cecilia. A doua zi dupa lansare am ajuns toate la Orheiul Vechi, un colț de Rai, binecuvântare pentru suflet! Această vizită în Moldova va rămâne mult timp o superbă amintire!


-Dețineți și un blog. Povestiți-ne despre el...
Am vrut să creez un loc unde pot fi eu însămi și unde lumea să mă cunoască. Din păcate, am fost atât de ocupată încât am uitat „de mine”! Am promis la lansarea de la Chișinău, în fața doamnelor prezente, că voi relua scrisul pe blog și mai ales voi actualiza informațiile, pentru că sunt foarte multe!La fel trebuie să procedez și pe LinkedIn. Din păcate, doar eu știu de unde se culeg toate aceste informații și trebuie să mă descurc singură. Blogul va concentra articole publicate din mai multe domenii în care activez, evenimente pe care le susțin, bruioane din materialele la care lucrez, gândurile mele și tot ce mi se întâmplă.

-Știu că citiți mult. Care ar fi cele 5 cărți ce v-au marcat și pe care le-ați recomanda?
Of, mereu mi se pune această întrebare! Eu citesc câte o carte pe săptămână, uneori și două deodată! Fiecare mă marchează în felul ei, pentru că eu citesc cărți frumoase și interesante, filozofie, economie, proza contemporană. Recomand ca fiecare să citească în funcție de stare, de subiectul pe care îl interesează sau de dorința de a descoperi ceva. Odată m-a intrebat un bărbat ce cărți de psihologie sau de NLP îi recomand. Nu îi puteam spune că eu aveam acces la baza de date a unor facultăți de psihologie și eu mă puteam documenta „de la sursă” pe tematica ce mă interesa. Așa că i-am dat un răspuns care mai mult ca sigur nu l-a mulțumit. Fiecare să caute ceva cu care să rezoneze. Eu mă concentrez pe ce îmi este util pentru documentare, apoi mai citesc noile apariții ale scriitorilor români sau străini . Am o anumită ordine, nu amestec, există o „coadă de așteptare”, mi-am impus o anumită disciplină a cititului astfel încât să am mintea plină de informațiile care îmi folosesc activităților mele.

-Ce pregătește în viitorul apropiat Adriana Ungureanu pentru cititorii săi?
Am început să mă documentez pentru următoarea carte. Pregătesc un roman inedit, construiesc viața unor personaje din trecut și sper să le surprind conexiunea cu prezentul printr-o abordare cosmogonică. Mi-am propus un subiect extrem de greoi, dar cum am spus mai sus, pretențiile sunt mari pentru că simt că pot și pentru mine „cerul e limită”!

-Mulțumesc pentru interviu și mult succes în tot ceea ce faceți!

Anna Casian-Musteață
Sursa foto – AICI 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu