Agenda evenimentelor dedicate celor 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu


Pe data de 15 ianuarie se împlinesc 167 de ani de la nașterea Marelui poet, prozator și jurnalist român Mihai Eminescu. Cu această ocazie, la Chișinău sunt organizate diverse manifestații. CultARTlife a făcut o agendă a celor mai importante evenimente din această zi. Iată care sunt acestea!

În perioada 12 – 29 ianuarie 2017, în incinta Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși” din capitală, se desfășoară expoziția – concurs de artă contemporană „Eminesciana 2017”.  Vernisarea va avea loc pe 12 ianuarie, cu începere de la ora 15:00.

Pe data de  13 ianuarie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Teatrul Poetic „Alexei Mateevici" din Chişinău organizează spectacolul muzical-poetic „Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată”, dedicat poetului naţional Mihai Eminescu. În cadrul evenimentului, poetul Valeriu Matei şi actorul Nicolae Jelescu vor susţine un recital din poezia eminesciană acompaniaţi de muzicianul Viorel Burlacu (chitară). Spectacolul va avea loc vineri, la ora 18.00, la Teatrul Poetic „Alexei Mateevici" din Chişinău. Intrarea este liberă.

Pe data de 15 ianuarie 2017, cu începere de la ora 10.00, Institutul Cultural Român din Chișinău, marchează Ziua Marelui Poet cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu, situat pe Aleea Clasicilor din parcul Grădina Publică; va urma recitalul de poezie „Porni Luceafărul....", organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Ambianţa de secol XIX va fi asigurată de un grup de tineri actori şi artişti plastici îmbrăcaţi în costume de epocă, concepute de artistul plastic Iurie Matei; defilarea actorilor va fi organizată cu sprijinul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu"din Republica Moldova şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova.

Pe data de 15 ianuarie, Biblioteca Municipală „B.P.Hasdeu” organizează a III-a ediție a inițiativei comunitare de lectură publică a operei lui Mihai Eminescu, cu genericul „Citim Eminescu!”. Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 10:00, la Filiala Centrul Academic Internațional „Eminescu”. Mai multe detalii despre eveniment – AICI.

La ora 11:00, la Rondul din spatele statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, va avea loc vernisarea  expoziției „Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii!". Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău.

Pe data de 15 ianuarie 2017, la 12.00, doritorii de a admira un spectacol de excepție, sunt așteptați cu drag în Sala Mare a Teatrului Național “Mihai Eminescu”, unde vor evolua actorii și orchestra de cameră a teatrului. Aici va fi prezentat spectacolul de omagiere cu genericul „O viață altfel scrisă în sfânta firii carte…”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău, în colaborare cu Consiliul Județean Prahova, Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga", Prahova, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu" din Chişinău organizează lansarea volumelor „Eminescu - Luceafărul" și „Eminescu - Ziaristul" realizate de pictorul Nicolae Ioniță. Evenimentul va avea loc la Sala cu Cămin a Muzeului Național al Literaturii Române "Mihail Kogălniceanu" din Chişinău, cu începere de la ora 14:00.

La evenimente sunt invitați toți admiratorii poetului! 

Anna Casian-Musteață