Agenda evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naționale

Pe data de 15 ianuarie în Republica Moldova este marcată Ziua Culturii Naționale. Cu această ocazie, la Chișinău sunt organizate diverse manifestații. CultARTlife a făcut o agendă a celor mai importante evenimente din această zi. Iată care sunt acestea!

Cu începere de la ora 10.00, Institutul Cultural Român din Chișinău, marchează Ziua Culturii Naționale și Ziua Marelui Poet Mihai Eminescu cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu, situat pe Aleea Clasicilor din parcul Grădina Publică; va urma recitalul de poezie „Porni Luceafărul....", organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Ambianţa de secol XIX va fi asigurată de un grup de tineri actori şi artişti plastici îmbrăcaţi în costume de epocă, concepute de artistul plastic Iurie Matei; defilarea actorilor va fi organizată cu sprijinul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu"din Republica Moldova şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova.

Cu aceeași ocazie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare Ambasada României în Republica Moldova şi Sala cu Orgă organizează tradiţionalul concert de muzică clasică. Evenimentul va avea loc cu începere de la ora 18.00, la Sala cu Orgă şi va fi susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea, solistă: Maria Florea (vioară). Intrarea este liberă pentru toți doritorii!

În contextul Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Teatrul Naţional „Satiricus I.L.Caragiale" şi Uniunea Teatrală din Moldova organizează o reprezentaţie cu piesa „Ciuleandra" de Liviu Rebreanu, în regia lui Alexandru Grecu, la Tiraspol. Spectacolul va avea loc pe data de 15 ianuarie 2017, la Teatrul „Nadejda Aronetkaia" din Tiraspol.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchievici" din Chișinău organizează, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, o expoziție specială de pictură, a artistului plastic Florentin Leancă. Evenimentul va avea loc la Filarmonica Națională „Serghei Lunchievici" din Chișinău pe data de 16 ianuarie 2017, ora 16.00.

Anna Casian-Musteață