Azi este sărbătorită Sfânta Muceniță Tatiana, Diaconița

Creștinii ortodocși din întreaga lume o sărbătoresc pe data de 12/25 ianuarie pe Sfânta Muceniță Tatiana. 

Sfânta Muceniţă Tatiana a trăit la sfârşitul secolului al II-lea – începutul secolului al III-lea. Ea a fost diaconiţă a Bisericii Creştine de la Roma şi în această calitate a îngrijit bolnavi, a vizitat închisori, i-a ajutat pe cei săraci. În anii izgonirilor nu a renunţat la credinţă. Avea un caracter puternic şi ferm. Se spune că leul căreia i-a fost aruncată s-o sfâşie s-a gudurat pe lângă ea şi a început să-i lingă picioarele. 

Pentru credința sa în Dumnezeu, Tatiana a fost supusă unor torturi strașnice: i-au fost tăiate picioarele, i-au fost scoși ochii și au încercat s-o ardă, dar fără nici un rezultat. Călăii, văzînd cu câtă rîvnă își apără credința, au refuzat să îndeplinească ordinul împăratului. În sfârșit, ea a fost condamnată la moarte, iar mai târziu a fost numită sfântă, pentru că nu s-a îndepărtat de credința sa, dând dovadă de bărbăție și putere.

Сapul Sfintei Tatiana se găsește în Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie” din Craiova (România), în aceeași raclă cu sfintele moaște ale altor sfinți.

În limba greacă veche numele Tatiana înseamnă „organizatoare”. 

CultARTlife aduce sincere felicitări tuturor femeilor care poartă numele Sfintei Mucenițe Tatiana, dorindu-le La mulți ani, sănătate, pace și liniște sufletească!

Anna Casian-Musteață