Creștinii ortodocși îl sărbătoresc azi pe Sfântul Ioan Botezătorul

În fiecare an, pe data de 7/20 ianuarie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe cel care l-a botezat în Iordan pe Iisus Hristos – Ioan Botezătorul. Acesta s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia și a Elisabetei, care era descendentă din seminția lui Aaron.

Ioan Botezătorul s-a născut cu șase luni înaintea lui Iisus Hristos, nașterea sa fiind vestită lui Zaharia de către îngerul Gavriil. În timp ce slujea la templu, acestuia i s-a arătat îngerul, iar el nu a dat crezare celor vestite, rămânând mut până la punerea numelui fiului său.

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii. Ioan a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: "Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!".

Din Evanghelia dupa Marcu aflăm că Ioan Botezătorul era îmbrăcat într-o haină din păr de cămilă, încins cu o curea de piele la mijloc și că se hrănea cu lăcuste și miere sălbatică.

Tot din Evanghelie cunoaștem că, în timpul unui ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, Irod a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. 

Biserica a închinat lui Ioan șase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai).

Anna Casian-Musteață
Sursa – crestinortodox.ro