Creștinii ortodocși o sărbătoresc azi pe Sfânta Nina

Anual, pe data de 14/27 ianuarie, creștinii ortodocși din întreaga lume o cinstesc pe Sfânta Nina, cea întocmai cu Apostolii, luminătoarea Georgiei. 

Sfânta Nina s-a născut în Capadocia, în jurul anului 290. Când a împlinit vârsta de 12 ani, a fost lăsată în grija stareței Niofora, tatăl său devenind pustnic, iar mama sa luând decizia de a-și petrece viața îngrijindu-se de căraci și suferinzi.

Cu binecuvântarea Episcopului Iuvenalie, Nina pleacă din Ierusalim în Armenia. În anul 315 ajunge în Mtskheta, locul în care, potrivit celor mărturisite de stareța Niofora, s-ar afla Cămașa lui Hristos. Acolo săvârșește diverse minuni: convertește la creștinism pe conducătorul sinagogii din Abiatar, revarsă darurile Sfântului Duh asupra soției împăratului Miran, care era demonizată, și ca urmare a rugăciunii sale, îi redă vederea împăratului Mirian. Tămăduirea acestuia îl face pe împărat să devină creștin și, pentru încreștinarea Iviriei, să primească pe Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei.

Sfânta Nina a trecut la cele veșnice pe data de 14/27 ianuarie 338. Este numită „cea întocmai cu Apostolii" pentru nevoința sa în creștinarea Georgiei.

CultARTlife urează LA MULȚI ANI tuturor femeilor care poartă numele în cinstea Sfintei Nina!

Anna Casian-Musteață