Filme străine care prezintă Republica Moldova în context negativ


Despre Republica Moldova nu se scriu doar cărți, se compun poezii și cântece, dar se produc și filme. Din păcate, contextul nu este întotdeauna unul pozitiv. Redacția site-ului Sputnik.md a realizat un top al filmelor străine în care Republica Moldova este prezentată în culori sumbre.
 
Sarcina fiecărui stat constă în îmbunătățirea imaginii pe plan internațional. Acest lucru poate fi realizat cel mai des prin diverse proiecte cultural-umanitare, cum ar fi cinematografia.  Orice mențiune care apare în filmele artistice străine despre un popor sau o țară influențează percepția străinilor despre aceștia. Vă prezentăm mai jos o selecție de filme și seriale unde Moldova este prezentată în context negativ”, scrie Sputnik.md.

Iată care sunt aceste 7 filme:

Black Sunday
E un film de groază apărut în anul 1960. În 1630, frumoasa Asa Vajda este condamnată la moarte de propriul frate, iar la înmormântare pe fața ei este îmbrăcată o mască groaznică. Peste două secole, doctorul Thomas Kruvajan în drumul său spre Moscova ajunge în Moldova. Pe neașteptate, trăsura sa se strică, iar în pauza în care transportul este reparat, călătorii pătrund într-o criptă, unde întâmplător strică mormântul Asa Vajda, care învie din morți.
 
Ghostbusters II
În filmul Ghostbusters II personajul malefic este Vigo de Carpatia, principele Moldovei, care ar fi trăit în secolul 16.

Serialul Sofia
Filmul reprezintă o epocă din perioada lui Ștefan cel Mare și fiica sa Elena Voloșanca. Pe lângă erorile de ordin istoric, cum ar fi sosirea domnitorului Ștefan la Moscova și în timpul vieții nu purta titlul de "cel Mare", fiica sa Elena e prezentată în culori sumbre. Cronicile oferă puține informații despre ea, ceea ce a permis scenariștilor să inventeze propria istorie. În film, fiica lui Ștefan e un personaj malefic, o vrăjitoare care își omoară soțul, încercând să preia cu orice preț tronul Rusiei.

Red
Bruce Willis și John Malkovich joacă rolurile agenților CIA. La rugămintea unui fost agent KGB, ei cad de acord să soluționeze problema nucleară în Moldova. În ultimele secvențe personajele lui Willis și Malcovich strigă: "Moldova sucks!"

They're Watching
E vorba de un film horror, unde locuitorii din Moldova se transformă noaptea în zombi și vampiri, iar ziua sunt beți și se tem de cuvântul ”vrăjitoare”. Filmul They're Watching a fost filmat în România.

Bullets
E un film în care peisajele din Moldova sunt înlocuite cu cele din România: în locul Chișinăului apar imaginile de la București, însă valuta națională sunt leii moldovenești. Eroul principal, pe care îl joacă Jean Claude van Damme spune câteva fraze în română, însă bea votcă rusească.

Spectral
În filmul Spectral acțiunea are loc în Moldova. De această dată, drept decor pentru Chișinău a servit Budapesta. Pe ruinele orașului apar monștri-fantome, care pot fi văzuți doar cu dispozitive speciale. Nu e clar de ce s-a ales anume Republica Moldova ca loc al desfășurării acțiunilor.

Sursa – Sputnik.md
Anna Casian-Musteață