La Chișinău a avut loc vernisajul expoziției dedicată maestrului Paul Gherasim

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, în incinta Muzeului Național de Artă a Moldovei, a fost vernisată expoziția cu genericul „Cu gândul la Paul...”, dedicată maestrului Paul Gherasim.

În cadrul expoziției sunt prezentate două lucrări semnate de maestrul Paul Gherasim și 60 de lucrări realizate de prietenii săi, artiști care l-au prețuit pe Paul Gherasim și care au fost apreciați de el: Constantin Flondor, Horea Paștina, Ion Grigorescu, Christian Paraschiv, Matei Lăzărescu, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Diet Sayler, Gheorghe Iacob, Viorica Iacob, Silvia Radu, Ariana Nicodim, Andrei Rosetti, Alexandru Antonescu, Constantin Ritivoiu, Dinu Săvescu, Ștefan Sevastre, Militza Sion, Bogdan Vlăduță, Dan Palade, Cristian Dițoiu, Valeriu Paladi, Ruxandra Grigorescu, Tudor Zbârnea, Dan Mohanu, Ilinca Angelescu, Ieromonah Pantelimon Șușnea, Ieromonah Teofil Bâra, Pierre Zoran Petrel, Adela Petrescu.

La eveniment a participat viceministrul Culturii Gheorghe Postică, care a remarcat că inaugurarea acestei expoziții, dedicată marelui creator român, este un dar adus din partea celor care l-au cunoscut și au fost formați de Paul Gherasim. "Expoziția pune în valoare aici, la Chișinău, atât creația marelui artist plastic român, cât și creația unor artiști români deosebiți care activează și contribuie la creșterea valorilor morale românești, și ne va ajuta să realizăm acea comunitate culturală românească care ne caracterizează", a afirmat oficialul. Gheorghe Postică a adus mulțumiri tuturor celor care au contribuit la organizarea expoziției de Ziua Națională a Culturii, afirmând că expoziția dedicată pictorului Paul Gherasim este bogată prin prezența maeștrilor cunoscuți, diversă prin culoare, lumină și formă.

Paul Gherasim a fost mentor spiritual pentru mulți semeni. Nu și-a făcut o profesie din acest har al său, ci vorbea cui avea plăcerea să-l asculte. A fost și un îndrumător pentru colegi de breaslă. Nu i-a „învățat”, ci i-a făcut „să vadă”. Pentru că „atunci când faci școală văzând, îți dai seama de neputința ta. Și văzând cât ești de neputincios, te smerești”. Arta lui Paul Gherasim este ca o declarație de smerenie. Paul Gherasim a simțit că arta din România are nevoie de această smerenie. Așa s-a născut Grupul Prolog. Cu smerenie, dor și prietenie, 28 de pictori care l-au cunoscut pe Paul Gherasim, care l-au admirat, l-au iubit, i-au împărtășit viziunea și gândurile, au stat în preajma lui și s-au îmbogățit sufletește, au expus la Galeria Romană din București, pe parcursul lunii decembrie. 

„Cu gândul la Paul...” este o expoziție care își propune să dăruiască bucurie iubitorilor de artă.

Expoziţia va fi deschisă publicului larg până la 26 februarie 2017.

Sunt așteptați toți doritorii!

Anna Casian-Musteață
Sursa foto - AICI