5 lucruri curioase pe care trebuie să le știi despre Râul Iordan - râul în care s-a botezat Iisus Hristos

La vârsta de 30 de ani, Iisus Hristos a venit la Râul Iordan pentru a fi botezat de către Ioan. 

Râul Iordan este un râu din Orientul Apropiat, din ebraică traducându-se „râul care coboară”. Acesta  are 320 km lungime totală. Izvorăște în munții Antiliban, de unde curge traversând Libanul spre sud, intră în Israel și se varsă pe coasta Lacul Kineret, apoi în Marea Moartă.

Iată ce trebuie să știi despre Râul Iordan – râul în care s-a botezat Iisus Hristos!

1. La 19 ianuarie, când în Israel se sărbătorește Botezul Domnului, se petrece un fenomen extrem de interesant: apele râului Iordan, în care a fost botezat Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul, curg în sens opus cursului obişnuit. De aproape 2000 de ani, această minune se produce de fiecare dată, în ziua amintită. O singură dată minunea nu s-a mai produs, în anul 2008. Oamenii au spus la acea vreme că lipsa minunii a fost cauzată de necredință. Deși s-a încercat explicarea minunii pe cale științifică, cercetătorii nu au reușit până astăzi să găsească o explicație.

2.Acest râu servește drept frontieră între Israel și Iordania, apoi între Cisiordania și Iordania. Prin faptul că face graniță naturală, râul are o importanță deosebită în aplanarea conflictelor din Orientul Apropiat. În medie, Iordanul aduce anual o cantitate relativ mare de apă în regiune. În schimb, în relațiile dintre Siria și Israel, râul a contribuit la agravarea conflictului cu privire la înălțimea Golan.

3.Râul Iordan este cel mai mare din Țara Sfântă și unul dintre cele mai importanți a regiunii Canaan.

4.Iordanul este principala sursă de apă dulce din regiune pentru Israel și Iordania. Anual, statul israelian consumă 1200 milioane m³ de apă, din care, numai din lacul Genezareth 500 milioane m³. Apa este necesară agriculturii, pentru irigațiile din deșertul Negev, și alimentării cu apă potabilă a localitățior. Acest consum de apă duce la reducerea cantității anuale (200 milioane m³) adusă de râul Iordan la vărsarea în Marea Moartă, ceea ce atrage scăderea continuă a nivelului mării.

5.În popor există expresia de „trecere a Iordanului”, ceea ce înseamnă „a părăsi lumea pământească”.

Anna Casian-Musteață