Creștinii ortodocși sărbătoresc azi Întâmpinarea Domnului

Anual, la 40 de zile de la Nașterea lui Iisus, la data de 15/2 februarie, creștinii ortodocși din întreaga lume sărbătoresc Întâmpinarea Domnului. Mântuitorul este adus la Templu de către Fecioara Maria și Dreptul Iosif, pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie închinat lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere.

Venind la Templu, cei trei sunt întâmpinați de dreptul Simeon și Proorocița Ana.

Date istorice
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost introdusă la Roma de papa Gelasiu, în anul 494. 

În Răsărit, această sărbătoare s-a introdus în penultimul an a domniei împăratului Justin I (526), iar generalizarea ei s-a făcut în cursul secolului VI, începând din anul 534, când împăratul Justinian a schimbat data sărbătorii de la 14 februarie la 2 februarie (40 de zile socotite de la 25 decembrie, noua dată a sărbătorii Nașterii Domnului).

Exemplu pentru creștinii de azi
Această sărbătoare a rămas ca pildă pentru noi, ca îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la 40 de zile dupa naștere, pentru molitfa de curățare și închinarea copiilor la sfintele icoane. Astfel, mama care a născut, vine la biserică și, în numele familiei, aduce pe noul-născut lui Dumnezeu, închinându-l la Altar.