Valentina Șelaru, meșter handmade: „Croșetarea este pentru mine cea mai bună prietenă!”

Valentina Șelaru este o tânără meșteriță handmade, cunoscută pentru lucrările frumoase pe care le realizează cu ajutorul aței și a croșetei. Croșetează milieuri, fețe de masă, diverse compoziții, dar și articole vestimentare, care sunt foarte apreciate de clientele sale. Mai multe despre meșterița cu mâini de aur, dar și despre brandul pe care l-a creat – „Mains D`Or” – aflați din interviul de mai jos!

Valentina, ce ar trebui să cunoască cititorii despre tine?
Nu îmi place să vorbesc mult despre mine. Vă pot spune doar că sunt îndrăgostită de tot ce e frumos și am vise mari, pe care îmi doresc să le realizez.

Croșetezi foarte frumos. Cum ai descoperit pasiunea pentru această tehnică?
Eram prin clasa a III-a când, pentru prima dată am luat croșeta în mână, la orele de educație tehnologică. De atunci, nu mă mai despart de ea.

Ce reprezintă pentru tine croșetarea?
Fiecare om are un talent. Important e ca acesta să fie descoperit. Dar pentru mine croșetarea e mai mult decât un talent. E ceea ce pot face eu cel mai bine, iar aceasta îmi aduce o plăcere enormă. Am impresia, uneori, că anume aceasta este menirea mea pe Pământ – de a croșeta și de a bucura ochiul celor care îmi văd lucrările.Îți mai amintești care a fost prima lucrare pe care ai croșetat-o?
Am început de la lucruri simple. Prima lucrare a fost un milieu, dar pe care l-am făcut în mai multe exemplare, deoarece îmi plăcea foarte mult modelul. Era și o modalitate de a exersa și de a tinde ca rezultatul să fie perfect.


Ce se întâmplă cu lucrările tale dupa ce le croșetezi?
La început, am croșetat tot ce era posibil de croșetat, de la flori mici, până la fețe de masă complicate. Toate acestea le-am păstrat în arhiva personală, iar mămica are grijă de ele. Multe dintre lucrările mele le-am dăruit rudelor, prietenelor. Unele obiecte sunt achiziționate de cei care știu să prețuiască lucrul manual. Îmi amintesc de prima lucrare pe care am vândut-o: a fost un milieu aub, de vre-o 60 cm și a costat 500 lei. 


Care a fost cea mai dificilă/voluminoasă lucrare pe care ai croșetat-o?
Nici o lucrare nu a fost dificilă pentru mine, căci azi suntem în era informațională, când toate instrucțiunile pot fi găsite pe internet. Bineînțeles, am avut lucrări complicate, pe care le-am executat mai mult timp. Printre acestea, pot enumera o față de masă de 1,5x2,5 metri, care mi-a luat câteva luni, dar și o rochie de 1,85 metri, pentru o clientă din Irlanda.

Există numeroase tehnici handmade. Tu ai ales croșetarea. De ce?
Mai bine zis, ea m-a ales pe mine. Îmi place să și brodez, însă croșetarea rămâne tehnica de bază. Pur și simplu sunt îndrăgostită de ea. Pot spune că este pentru mine cea mai bună prietenă.

Cum e să fii meșter handmade în Republica Moldova?
Părerea mea este că oamenii ar trebui să studieze mai mult arta pentru a o înțelege. Am participat la multe târguri din țara noastră. De exemplu, la Târgul „Mai Dulce”, oamenii veneau la masa cu lucrările mele, le admirau, dar singuri îmi spuneau că nu își permit să le achiziționeze. Sunt și oameni care apreciază, însă foarte puțini înțeleg adevărata valoare a lucrului manual. 


Lucrările tale poartă un nume. De ce „Mains D`Or”?
Încă de când eram mică, toți îmi spuneau că am mâini de aur. Astfel, am decis să îmi creez propriul brand și să îl numesc „Mains D`Or”. Știind că Franța este țara modei , mi-am zis că ar suna frumos „Mains D`Or” – mâini de aur.


Ce planuri de viitor ai în privința pasiunii tale?
Dorința mea cea mai mare este să transmit această pasiune și altor copii, care au talent, dar așteaptă să fie descoperit. De asemenea, mi-aș dori propriul atelier handmade, pentru toată lumea care iubește croșetarea - ar fi  o mică afacere, care ar îmbina pasiunea, talentul, plăcerea, masterclass-urile, frumosul și banii.


Mult succes în ceea ce faci!

Lucrările Valentinei Șelaru le găsiți AICI.
Anna Casian-Musteață