La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc lansarea cărții „Ghetoul din Chișinău 1941-1942”

Pe data de  9 februarie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a avut loc lansarea cărții „Ghetoul din Chișinău 1941-1942”, semnată de Paul A. Shapiro, director al oficiului pentru afaceri internaţionale al Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Culturii în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

La eveniment au participat ministrul Culturii Monica Babuc; viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii; ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit; autorul cărții, Paul A. Shapiro; directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, sosit în Republica Moldova la invitația Ministerului Culturii; reprezentanți ai comunității academice și culturale.

 În mesajul său, ministrul Culturii, Monica Babuc, a remarcat importanța comemorării victimelor Holocaustului prin diverse evenimente educative, culturale și de cercetare, subliniind faptul că drama evreilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial trebuie cunoscută de către noile generaţii, pentru ca aceasta să nu se mai repete niciodată. În context, oficialul a vorbit despre atitudinea autorităților la acest capitol, menționând Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova privind instituirea Zilei comemorării victimelor Holocaustului la data de 27 ianuarie, dar și acțiunile întreprinse în vederea deschiderii unui muzeu al Holocaustului la Chișinău.

În cadrul evenimentului, autorul Paul A. Shapiro a menţionat că volumul său cuprinde 49 de documente despre masacrul evreilor din anii 1941-1942 din Basarabia, fiind citate cca 500 de documente, dintre miile descoperite în arhivele din România şi Republica Moldova.

Cartea “Ghetoul din Chişinău 1941-1942”, este un prim studiu cuprinzător asupra evenimentelor istorice prea puţin cunoscute, legate de crearea, administrarea şi lichidarea ghetoului din Chişinău, dar și al persecutării sistematice și omorului a mii de evrei din Chișinău în timpul Holocaustului. Volumul conține documente și fotografii de arhivă, fiind rezultatul unor cercetări îndelungate ale autorului în Republica Moldova și România.