Mâine începe Postul Mare. Iată cum trebuie să ne alimentăm în această perioadă!

Începând de mâine, 27 februarie, creștinii ortodocși intră în Postul Mare – o perioadă de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui, care va fi marcată în acest an pe data de 16 aprilie.
Confrom Tipicului Bisericesc, alcătuit de regretatul Arhimandrit Ermoghen (Adam), în această perioadă există unele restricții alimentare, pe care credincioșii ar trebui să le respecte. Astfel, în primele 2 zile din Postul Mare, cei care pot, ar fi bine să nu mănânce nimic, iar cei mai slabi - seara puțină pâine și apă.

În I săptămână, seara după canon se consumă pâine, fructe, legume uscate. În Săptămâna Patimilor se consumă mâncăruri uscate, seara.

În Vinerea Patimilor – cine poate, nu mănâncă  nimic.

În tot restul Postului Mare – de luni până vineri, o singură dată pe zi se consumă pâine și legume fierte fără ulei.

Sîmbătă și duminică – de 2 ori pe zi, pâine, legume, ulei și vin.

La sărbătorile: Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul, Sf. 40 Mucenici, Sf. M. Mc. Gheorghe, Joia Canonului Mare (săptămâna a V – a), Înainte și după sărbătoarea Bunei Vestiri, Joia Mare se dezleagă la ulei și vin, în orice zi n-ar cădea.

Pe lângă restricțiile alimentare, în această perioadă oamenii ar trebui să facă mai multe fapte bune, să ierte și să se comporte frumos cu semenii.


Anna Casian-Musteață