Meșterița Alina Roșca: „Trebuie să ai lucrări bune și unice, care să te diferențieze de ceilalți meșteri handmade”

Lucrările sale sunt solicitate de către mămici și femeile care apreciază munca handmade. Confecționează decoruri pentru botez și nuntă, dar și diverse daruri, flori, coronițe decorative. Pasiunea sa pentru handmade îi aduce satisfacție, dar și un mic profit, căci pune mult suflet în ceea ce face. Vă invit să o cunoașteți pe Alina Roșca – meșterița handmade care consideră că un artizan întotdeauna trebuie să confecționeze articole unice și deosebite, pentru a avea cât mai mulți clienți.

Cine este Alina Roșca?
Am 23  de ani și sunt studentă. Sunt o fire veselă, foarte ambițioasă, care încearcă să obțină ceea ce își dorește, în măsura limitelor. De asemenea, sunt comunicabilă, îmi place să descoper lucruri noi și să mă implic în proiecte interesante. Slăbiciunea mea sunt oamenii nevoiași, pe care încerc să îi ajut cum pot, ori de câte ori am ocazia, dar și copiii mici, în mod deosebit nepoțeii mei – Maxim și Bianca.

De unde vine pasiunea ta pentru handmade?
Când eram mică, în timpul liber mergeam la CCAF (Centrul pentru Copilărie, Adolescență și Familie), unde fecventam cercul de teatru, dansuri, dar și pe cel de handmade. Apoi am urmat Colegiul ”MondoStud-ART”. Acolo îmi plăceau foarte tare lecțiile de pictură. Astfel, punând în practică ceea ce am învățat, am început să confecționez decoruri pentru diferite sărbători, însă nu aveam profit din această ocupație. 


Având doi nepoței mici, la botezul lor am confecționat mai multe elemente de decor, care au plăcut mult tuturor. Le-am publicat pe o rețea de socializare, iar la insistența mămicilor pe care le cunosc, am început să fac din asta o afacere, confecționând decorațiuni și pentru botezul altor copilași. Astfel, 70% din lucrările mele sunt dedicate anume celor mici. 


Mai confecționez cadouri, coronițe decorative, buchete de flori cu surprize, etc.

Care a fost prima lucrare pe care ai meșterit-o, având și profit din asta?
Am confecționat un copăcel din flori handmade pentru a-l dărui. Cunoscuții l-au văzut și m-au rugat să fac și pentru ei ceva asemănător. Așa am descoperit că pot face și altfel de lucrări handmade pe care să le vând.


De unde te inspiri pentru a crea lucrări atât de frumoase?
Trebuie să recunosc, internetul este prima sursă de inspirație, însă niciodată nu fac lucrările exact așa cum sunt pe imagini. Pe parcursul confecționării, ideile tot vin și vin, iar produsul final este de multe ori foarte diferit de modelul inițial. O altă sursă de inspirație sunt chiar mămicile sau celelalte persoane care comandă lucrările. 


În Republica Moldova se câștigă bine din handmade?
Posibil că da. Dar piața este atât de mică, încât este foarte dificil să te menții. Trebuie să ai lucrări bune și unice, care să te diferențieze de ceilalți meșteri, care, trebuie să recunoaștem, sunt tot mai mulți. 


Cine sunt clienții tăi?
Spuneam anterior că 70% dintre lucrările mele sunt pentru copii. Respectiv, clienți sunt anume mămicile. Am și altfel de lucrări, pe care le vând pe internet, tot femeilor. 


Care a fost cea mai complicată lucrare pe care ai confecționat-o până în prezent?
Cel mai dificil a fost să-i fac pe Mickey și Minnie Mouse, din baloane. Mi-au trebuit 5 ore să-i confecționez, dar rezultatul a meritat munca depusă. La fel de dificil a fost și un coș pentru colectarea banilor, însă toți au rămas mulțumiți, iar laudele la adresa meșteriței nu au întârziat să apară.


Ce lucrări pregătești pentru viitorul apropiat?
Acum lucrez la o serie de lucrări specifice sărbătorilor de primăvară. Pregătesc cănuțe cu flori din hârtie cu surprize dulci în interior.


Mult succes în tot ceea ce faci și cât mai mulți clienți fideli!


Anna Casian-Musteață