Orchestra de muzică populară „Mugurel” a aniversat 50 de ani de la fondare

La data de 02 februarie, curent, faimoasa Orchestră de muzică populară ”Mugurel” a aniversat jubileul de 50 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” a avut loc un concert festiv cu participarea membrilor orchestrei. Totodată, concertul a fost prilejuit și de aniversarea a 65 de ani de la nașterea dirijorului Ion Dascăl, Artist al Poporului.

Prezentă la festivitate, ministrul Culturii Monica Babuc a afirmat că artiştii care au activat în cadrul Orchestrei „Mugurel” şi-au înveşnicit numele în istoria culturii. „Este minunat că, aşa cum Dumnezeu lucrează prin oameni, s-a găsit un om, maestrul Ion Dascăl, care s-a dedicat plenar profesiei sale şi a contribuit la renaşterea Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, ajungând la acest frumos jubileu”, a subliniat oficialul. În semn de înaltă preţuire, ministrul Culturii a dat citire Diplomelor de gradul I, oferite de către Guvernul Republicii Moldova, Orchestrei de muzică populară „Mugurel” pentru activitatea creatoare îndelungată şi încununată de lauri, perpetuarea tradiţiilor şi valorificarea folclorului naţional, promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare,  precum și dirijorului Ion Dascăl, cu ocazia aniversării a 65 de ani de la naștere.

Totodată, Monica Babuc a înmânat diplome de onoare din partea Ministerului Culturii, mai multor artiști care au activat pe parcursul celor 50 de ani în cadrul orchestrei, aceștia fiind: Valentina Cojocaru, Nicoale Glib, Ioana Căpraru, Maria Sarabaș, Zinaida Julea, Olga Ciolacu, Dumitru Gheorghiu, Mihai Ciobanu, Marcel Dascăl, Constantin Rotaru, Cătălin Dascăl, Victor Bahov, Nicolae Robu, Sergiu Diaconu, Vitalie Lapteanu, Andrei Pavlinciuc, Ion Croitor, Timofei Rusu și Alexandru Samoilă.

În cadrul concertului aniversar, au evoluat interpreţii Margareta Clipa şi Constantin Bahrin (România), Nicolae şi Isidor Glib, Olga Ciolacu, Ioana Căpraru, Nicolae Cibotaru, Angela Ciochină, Rodica Buhnă, Silvia Zagoreanu, Tatiana Martin, Constantin Rotaru, grupul de dansatori al Ansamblului de muzică şi dansuri populare „Fluieraş” ş.a.

Ansamblul „Mugurel” a fost înființat în anul 1966, avându-i ca solişti pe Maria Drăgan, Valentina Cojocaru, Vasile Marin, Anastasia Istrati și alții. Această formulă a activat timp de opt ani, perioadă în care la cârma orchestrei au venit mai mulți dirijori, iar în anul 1987, Ion Dascăl a creat o componență nouă a orchestrei, în cadrul căreia activează și în prezent ca dirijor și conducător artistic principal, alături de artiști de valoare din țara noastră. Maestrul Ion Dascăl a înregistrat mai multe CD-uri cu soliştii orchestrei ,,Mugurel”, dar şi cu artişti invitaţi atât din Republica Moldova cât şi din România.