Prima ediție a „Forum Jurnalism” s-a desfășurat cu succes. Iată ce sfaturi au oferit speakerii!

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 25 februarie 2017, Clubul Jurnaliștilor al Ligii Tineretului din Republica Moldova, a organizat „Forum Jurnalism”. Aflat la prima ediție, evenimentul a adunat tineri dornici de a cunoaște mai multe detalii din culisele jurnalismului, dezvăluite de speakeri – Daniela Beșliu, Ana Sîrbu, Dorina Cojocaru - Filipschi și Dorin Galben.

Daniela Beșliu, co-fondator și redactor al site-ului ZUGO.md, a povestit celor prezenți despre începuturile lansării site-ului, despre dificultățile cu care s-a confruntat, dar și despre investițiile pe care ar trebui să le facă cei care doresc să inițieze o afacere de succes.  Întrebată ce ar fi devenit dacă nu era jurnalismul, Daniela a menționat că acum ar fi fost expert în limbi străine. Despre jurnalism, a spus că „este o profesie în care intră cine vrea, puțini rămân, dar și mai puțini sunt cei care devin cu adevărat buni”.

Ana Sîrbu - reporter la portalul de știri Agora.md, câștigătoare în „Topul Jurnaliștilor anului 2016”, a oferit în cadrul discursului său diverse sfaturi pentru viitorii jurnaliști. Aceasta i-a îndemnat să învețe de la cei mai buni, să muncească uneori și pe gratis, să fie oameni integri, cu o cultură generală bună.  Ana a spus că ar fi devenit neurochirurg și că ar vorbi la nesfârșit despre materialele jurnalistice pe care le face, dar și despre mâncare.

Dorina Cojocaru-Filipschi - Director General la Școala de Televiziune și fosta producătoare a emisiunii „Deșteptarea” la Jurnal TV, a oferit celor prezenți sfaturi prețioase, pe care ar trebui să le urmeze în cazul în care își doresc să devină jurnaliști de televiziune. Printre acestea se enumeră: „Pe onestitate, multă muncă și sacrificiu, poți reuși să ajungi ceea ce îți dorești”, „Orice vis/aspirație e posibil de realizat”, „Fii lupul profesiei tale dacă simți că ești cel mai bun”, „Cel mai important într-o televiziune ești tu, omul care aduni în jurul tău o echipă”.

De asemena, Dorina Cojocaru-Filipschi a menționat și despre lecțiile pe care le-a învățat în perioada cât a lucrat la televiziune:
 • Adevărul este întotdeauna la mijloc. Undeva scris printre rânduri.
 • Ascultă tot, dar nu crede tot.
 • Adevărul se spune de regulă la despărțire.
 • Oricât ai nega, oricum faci cuiva hatârul.
 • Așchia sare departe de trunchi, dacă toporul stă în mâna unui profesionist.
 • Nu întotdeauna dacă ai carte, ai parte.
 • Ai, dai, n-ai.  Ia nu da, să vezi cum ai!
 • Numai în pomul care nu face roade, nu se grăbește nimeni să dea cu pietre.
 • Un producător e un car cu boi și o sută de nevoi.
 • Când doi îți spun că ești beat,nu te du la culcare, ci crede în ideea ta.
 • Muncește cu toată dăruirea în primul an – pentru echipă, pentru ca în următorii 2-3 ani să muncească ea pentru tine.
 • Cine nu râde la urmă, plânge.
Dorin Galben - reporter la ziarul „Timpul de dimineață”, realizator/prezentator la 10TV și deținătorul titlului „Omul anului 2016” la categoria “Mass-Media”, este cunoscut pentru reportajele inedite pe care le scrie. Acesta a mărturisit că nu duce lipsă de idei pentru articole, deoarece subiecte interesante găsește la tot pasul. De asemenea, Dorin Galben i-a sfătuit pe tinerii prezenți la Forum să își înceapă cariera jurnalistică în presa scrisă, care oferă posibilități nelimitate. La final, acesta a venit cu un sfat: „Faceți doar ceea ce vă place!”.

Evenimentul a avut și un scop caritabil. Astfel, fiecare participant și-a adus contribuția financiară, iar banii adunați au fost donați unei familii nevoiașe, care crește un băiețel bolnav de paralizie cerebrală.

Organizatorii promit a doua ediție a „Forum Jurnalism”, care va avea loc în scurt timp.

Anna Casian-Musteață