Votează cea mai bună carte românească din anul 2016!

Site-ul Bookaholic.ro organizează  cea de-a patra ediție a Premiilor Bookaholic, concursul-sondaj prin intermediul căruia aflăm care este Cartea anului precedent pentru cititori.

De la începutul lui 2014, Bookaholic a organizat anual un sondaj în care cititorii au fost rugați să spună care era, din punctul lor de vedere, cea mai bună carte românească din anul ce tocmai trecuse. Drept răsplată, cei care au votat au fost premiați, prin tragere la sorți, cu vouchere oferite de prietenii de la Cărturești. De atunci, numărul cărților românești publicate a crescut considerabil – în 2013, adunam laolaltă 153 de volume scrise de autori români, pe când anul trecut votanții și-au putut alege favoritele dintr-o listă de 362 de cărți -, iar popularitatea, feedback-ul și interesul pentru sondaj ne-au întrecut orice așteptări – de exemplu, în ianuarie-februarie 2014, 2323 de cititori au acordat 4771 de voturi, iar în aceeași perioadă din 2016 7233 de oameni au dat 12590 de voturi. 

În acest an, procesul de propunere și votare a fost modificat. Astfel, la cea de-a patra ediție a Premiilor Bookaholic.ro, cei care vor vota, vor avea ocazia de a alege dintr-o listă propusă de redactorii și colaboratorii Bookaholic. Așadar, în locul topului redacției de până acum de la finalul concursului, vot desfășurat în paralel cu sondajul cititorilor site-ului, organizatorii au pus cap la cap cărțile notabile apărute anul trecut, cărți care credem că au fost remarcate și de voi. Lista este fixă, spre deosebire de anii trecuți, ținând cont că e vorba de o pre-selecție.

În plus, au fost adăugate celor trei categorii existente – „Roman”, „Proză scurtă” și „Poezie” – încă două – „Non-ficțiune” (unde au intrat volume de memorialistică, eseuri, cărți de istorie, critică, studii culturale, antologii cu proze non-ficționale etc.) și „Literatură pentru copii”, în dorința de a acoperi cât mai mult teren din producția editorială locală, dar și de a continua demersul de a încuraja și promova scriitorii români contemporani, respectiv scriitura de calitate. De altfel, ediția aceasta a Cărții anului deschide simbolic campania de promovare a literaturii române contemporane.

În total, 150 de cărți din 2016 (aranjate în ordine alfabetică în fiecare categorie), alese de redactorii și colaboratorii Bookaholic și împărțite în 5 categorii, așteaptă cititorii să le voteze.

În ceea ce privește sistemul de vot, tocmai pentru că numărul categoriilor a crescut, și numărul voturilor pe care le poți acorda s-a modificat: în loc de trei voturi, cititorii au acum la dispoziție cinci voturi. Iar pentru că efortul este o idee mai mare, și premiile pe care le vor da organizatorii sunt tot mai mari. Dacă până acum ele erau trei vouchere de la Cărturești în valoare de 200 lei (I), 150 lei (II), respectiv 100 lei (III), acum fi vouchere în valoare de 300 lei (premiul I), 250 lei (premiul al II-lea), respectiv 200 lei (premiul al III-lea).

Ca în fiecare an, oricine poate vota la sondajul organizat de Bookaholic.

Perioada de vot: 20 februarie – 10 martie.

Validarea voturilor: 11 – 12 martie.

Anunțarea topului și a câștigătorilor: 13 martie.

Cărțile preferate ale anului 2016 pot fi votate AICI.

Anna Casian-Musteață