Festivalul Internaţional de Muzică “Mărţişor” a fost inaugurat în cadrul unui concert extraordinar

În seara zilei de 1 martie, la Chișinău a avut loc festivitatea de deschidere a Festivalului Internaţional de Muzică “Mărţişor”, ajuns la cea de-a 51-a ediție. Evenimentul a avut loc în cadrul spectacolului muzical-coregrafic, cu genericul “Vis de primăvară”, la care au fost prezenți Prim-ministrul Pavel Filip, Ministrul Culturii Monica Babuc, primul Președinte al țării Mircea Snegur, membri ai cabinetului de miniștri, deputați, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, ai autorităților locale, oameni de cultură, precum și un numeros public admirator al valorilor naționale.

În debutul evenimentului, Ministrul Culturii Monica Babuc a afirmat că: “Momentul nostru de conștiință este așteptarea exploziei de dragoste, căldură și  frumusețe pe care ne-o aduce primăvara și, odată cu ea, a acestui minunat Festival Internațional de Muzică “Mărțișor”, inaugurat acum 51 de ani de marile personalități din cultura Republicii Moldova - Alexandru Fedco și Gleb Ciaicovschi-Mereșanu,  care a oferit publicului spectator din țara noastră fericita ocazie să se bucure de-a lungul acestor decenii de lume extraordinară de talie internațională și națională”. Oficialul a remarcat că, tradițional, Festivalul îi aduce pe scenele celor mai importante instituții culturale din țară pe cunoscutele colective artistice autohtone, precum Orchestra naţională de muzică populară “Lăutarii”, Orchestra Fratilor Advahov, Ansamblul naţional academic de dansuri populare “Joc” ș.a., dar și valoroși artiști din țară și de peste hotare, conaționalii noștri: baritonul Andrei Jilihovschi și violonista Alexandra Conunova, sosiți la Chiținău pentru a evolua în cadrul ediției curente a Festivalului.

În cadrul spectacolului de inaugurare, pe scena Palatului Naţional “Nicolae Sulac” au evoluat Orchestra de muzică populară a Fraţilor Advahov, Alex Calancea band, Ansamblul naţional academic de dansuri populare “Joc”, formaţiile „Akord” şi „Plăieşii”, “Brio Sonoris”, artiştii Andrei Jilihovschi, Alexandra Conunova, Iurie Sadovnic, Zinaida Julea, Mariana Bulicanu, Ana Cernicova, Radu Dolgan şi Lidia Botezatu, Nicolae şi Isidor Glib, Nicolae Gribincea ş.a.

Ediția 2017 a Festivalului Internațional de Muzică “Mărţişor” se va desfășura în perioada 1-10 martie și va conține un program divers și bogat în spectacole care se vor desfășura atât la Chișinău, cât și pe întreg teritoriul țării. În total la această ediție vor avea loc 22 de spectacole în Chișinău și 26 – în diverse localități din țară. Printre muzicienii care vor evolua în cadrul Festivalului se regăsesc nume de rezonanță din 11 țări.