Interviu cu Andreea Busca, meșter handmade: „Nu e nimic greu atunci când faci totul cu dăruire”

Andreea Busca este o meșteriță handmade care confecționează cărți senzoriale pentru copiii de la 6 luni, până la 9 – 10 anișori sau mai mult. Prima carte a meșterit-o pentru fetița sa, iar de atunci se declară pasionată de lucrul cu fetrul colorat.  Mai multe despre pasiunea Andreei, dar și despre cărțile pe care le confecționează (pe care le poți vedea AICI), te invit să afli din interviul de mai jos!

Andreea, care este povestea ta?
Am 30 de ani, am terminat Facultatea de Management Financiar Contabil, însă nu am profesat niciodată această meserie, deși îmi place să „mă joc cu cifrele”. În timpul facultății am făcut și modulul psihopedagogic, așa că am lucrat cu copiii (meditații) până când am născut și am renunțat, pentru că îmi era frică să nu se îmbolnăvească cea mică (mai veneau copiii răciți). Iubesc copiii și eu însumi încă sunt un copil! Ador să mă joc și să cresc împreună cu fetița mea.

Ești meșter handmade. De unde vine această pasiune?
Mi-a plăcut întotdeauna să fac hand made, de la față de masă macrame - la tricotat. Cu cât este mai migălos lucrul, cu atât satisfacția este mai mare. Este foarte plăcut să admiri ceva făcut cu propriile mâini. Prima dată am împletit ciorapi de lână, cred că aveam vreo 9-10 ani (i-am purtat până s-au făcut praf, chiar și pe timpul verii dormeam cu ei,cum îmi luam ciorapi mei si așa mi-am căpătat un obicei: nu pot dormi dacă nu am șosete în picioare). Mă relaxează să meșteresc și astfel scap de stres. 

Confecționezi cărticele senzoriale. Ce te-a motivat să le meșterești?
Fata mea adoră un joc inventat de noi „jocul misiunilor” ( rezolvă o misiune - primește un indiciu despre unde se află comoara). După ce adună toate indiciile (sunt sub forma de puzzle) rezolvă puzzle-ul și află unde este comoara. Misiunile sunt diferite (de la dans la pictat, scris, alergat, recitat), dar cel mai mult o atrag „misiunile” gen asociere culori, cifre, forme etc. Mă săturasem să tot printez fișe, așa că am căutat ceva mai util, ceva ce putem folosi de mai multe ori) și așa am descoperit cărțile senzoriale din fetru cu activități. Sunt extraordinare, interactive, educative și cel mai important lucru sunt DISTRACTIVE. Ele se pot personaliza în funcție de vârsta și preferințele copilului.

Povestește-ne despre cărțile pe care le faci
Nu este o limită de vârstă pentru aceste cărți. Se pot face atât pentru un bebe de 7-8 luni, cât și pentru un copil de 8-9 ani. Până la moment am confecționat cărți senzoriale cu figurine din fetru pentru activități, nasturi, capse, fermoar, arici, magnet, șireturi. Când le meșteresc, depun foarte multă dragoste și  pasiune. Mulți mă întreabă dacă e grea această muncă. Nu e nimic greu atunci când faci totul cu dăruire,când îți place lucrul migălos și ai imaginație. Depinde totuși și de complexitatea cărții, căci ea poate fi meșterită de la câteva zile la câteva săptămâni.

Prin ce etape trece o carte senzorială până când ajunge în mâinile unui copilaș?
Prima etapă este de a descoperi ce anume îi place copilului (animale, obiecte, personaje) din discuțiile cu părinții. Etapa a doua ar fi stabilizarea activităților tot împreună cu părinții. Urmează apoi crearea unei schițe a cărți cu activitățile și personalizarea activităților, dupa care discut cu părinții despre schiță si eventualele modificări. Când avem schița (activitățile împărțite pe pagini, cu ce animale, obiecte, personaje se face fiecare activitate) încep decupatul, cusutul, lipitul. După ce am realizat toate piesele cărții, urmează așezarea lor pe pagină, realizarea paginilor, legarea cărții, ultimele retușuri și poze/ video care se trimit părinților pentru ultimele modificări. Pe tot parcursul realizării, trimit întotdeauna poze cu ceea la ce lucrez. Cartea ajunge apoi în mâinile celor mici.


Care a fost cea mai neobișnuită carte pe care ai meșterit-o până acum?
Cea mai dificilă carte a fost cea creată pentru un băiețel de 9 ani, un autist supradotat, care la vârsta de 8 ani avea un volum de poezii intitulat „Mesaj de pe planeta Cățeluș". Tema cărți a fost bineînțeles - căței. Am avut labirint cu operații matematice, rebusuri, ortograme, scrierea planetelor, construirea extratereștrilor, respectând codul rezultatelor obținute la problemele matematice, dalmațianul care ajută la rezolvarea operațiilor matematice și tăblița de scris cu marker. A fost o adevărată provocare pentru mine, dar și o mare bucurie când drept mulțumire am primit cartea „Mesaj de pe planeta Cățeluș" cu autograf .

Ce sfat ai da mămicilor care doresc să cumpere de la tine o carte senzorială pentru copilașii lor?
Mămicile ar trebui să știe următoarele: cărțile sunt realizate manual din fetru, la care se adaugă numeroase accesorii: şnururi, capse, nasturi, arici, clopoţei, magneţi, mărgele, panglici, fermoare, cleştişori, etc.  Activităţile sunt alese în funcţie de vârsta şi preferințele copilului, fiecare carte fiind personalizată cu numele acestuia și personajele/animalele/obiectele preferate. Cărţile senzoriale ajută la dezvoltarea motricităţii fine (având diferite sisteme de prindere/închidere fermoar, nasturi, capse, șiretul), stimulează imaginaţia şi creativitatea prin culori, texturi variate, mişcare si jocuri distractive. Copilul este determinat sa atingă si să învețe concepte noi (culori, anotimpurile, forme geometrice, cifre, ceasul, etc). De asemenea, acestea sunt un ajutor de nădejde pentru părinţi atunci când au ceva de făcut sau când au de făcut un drum lung cu maşina, iar copilul nu mai are răbdare. Piesele sunt detaşabile şi pot fi mânuite cu ușurință.


Mulțumesc mult pentru interviu și mult succes în tot ceea ce faci!

Anna Casian-Musteață