Concertul jubiliar al compozitorului Vlad Burlea la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”

Pe  7 aprilie  ora 18.00 în Sala Mare a  Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, a avut loc  Concertul Jubiliar al excelentului  compozitor Vlad Burlea. Este un reprezentant de seamă al muzicii naționale, manifestându-se plenar în diferite domenii precum compoziție, pedagogie, animator al vieții muzicale etc. În cadrul concertului, au fost interpretate creații de diverse  genuri  precum: muzică corală, instrumentală de cameră, vocală de cameră, muzică simfonică și vocal simfonică. 

Concertul a fost susținut de Orchestra  Simfonică a Filarmonicii Naționale, director artistic și prim dirijor Mihail Agafița, Artist al Poporului, a Capelei Corale Academice Doina, director artistic și prim dirijor Ilona Stepan , Artistă Emerită, dar și a soliștilor Lilia Șolomei (soprană), Artistă Emerită, Ana Cernicova (soprană), Amelia Uzun, Inga Lupu (soprană), Ala Zasmenco (soprană), Sergiu Braga, Natalia Botnariuc (pian) și Nicolae Jelescu (declamator).  Concertul a avut două părți și a fost prezentat de către Ludmila Leca.

 Deoarece suntem în pragul sărbatorii Sfintelor Paște,  ambele părți a concertului au început cu lucrări în caracter religios și anume cu  rugăciunea  Tatăl Nostru în interpretare distinsei soprane Ana Cernicova și a fetiței sale  minunate Amelia Uzun. 

În prima parte a  concertului a  fost interpretate creațiile pentru pian și orchestra de cameră, Răzășasca și Rumeondra, la pian Natalia Botnariuc;  Creațiile vocal camerale  N-am să te uit bunico,  în interpretarea sopranei Inga Lupu, Eu nu regret și În memoriam Doina și Ion Aldea-Teodorovici, în interpretarea Anei Cernicova dar și două duete remarcabile Dor  susținute de Artista Lilia Șolomei împreună cu tenorul Sergiu Braga și E inima în evoluarea sopranei Ala Zasmenco și a lui Sergiu Braga. 

În partea a doua a concertului s-au interpretat creațiile simfonice și vocal simfonice din palmaresul compozitorului. Cum am menționat anterior,  la fel ca și pria parte a concertului, partea a doua a început cu o lucrare  pe o tematică religioasă, cantata în trei părți Mărturiile Calvarului, pentru altino, declamator, cor mixt şi orchestră simfonică. Declamator – Nicolae Jelescu, Artist al Poporului; altino –Dorin Bâtcă. Apoi, a continuat cu tablourile orchestrale  Adjem Tarab pe  melodii de Dimitrie Cantemir, Tablourile Epice Monastirea Argeșului (Tabloul II) și lucrarea simfonică de ultimă oră  Coasa. 

Publicul a recepționat foarte călduros și a fost foarte receptiv, deoarece întreaga creația lui Vlad Burlea captiveză ascultătorul. Orchestra Simfonică  Capella Corală  și soliștii, au interpretat creațiile  la un nivel profesionist, lăsându-i publicului o placere colosală.

Dragă Maestre, îmi face deosebita plăcere să vă felicit cu ocazia realizării acestui extraordinar concert! Cu acest prilej, tind să vă mulțumesc pentru munca asiduă și promovarea valorilor și culturii muzicale naționale. Vă doresc  realizări mărețe în continuare! 

A consemnat
Leanca Guțu, muzicolog an. IV, AMTAP
Foto –Filarmonica  Națională „S. Lunchevici”